Anyáink és nagyanyáink szájából milliószor hallottuk, hogy ne üljünk hideg felületre, húzzunk fel egy zoknit vagy papucsot a lakásban mászkáláshoz, és az istenért – tűrjük be a ruhánk derekát! Neked is ismerős? Bármennyire is nyaggatásnak tűnt azonban, igazuk volt. Bár a felfázás vagy hólyaghurut nem csak a hiányos öltözködés hiányában alakulhat ki, ezek nagyban hozzájárulnak a baktériumokat az elterjedéshez. Mit tehetsz ellene? Ebben segít mai cikkünk

A szervezetedet és immunrendszeredet felvértezheted a tél ártalmai ellen. Ha megfelelő mennyiségű C-vitamint, vagy multivitamint viszel be, ha beépíted az étkezéseidbe a natúr joghurtot, a lágy sajtokat, a hagymát és a tőzegáfonyát, valamint, ha elegendő folyadékot iszol, jó eséllyel elkerül a nátha és az influenza. Mi a helyzet viszont a tested többi részével? Hogyan védekezz a felfázás és a hideg ellen megfelelő ruhákkal?

Mit okozhat a felfázás és a hólyaghurut?

A felfázás olyan probléma, ami nem csak ideig-óráig keseríti meg a nők életét, de gyakoriságától függően hosszú évek múlva szembesülhetünk a káros utóhatásaival. Az első néhány felfázás alatt csupán kellemetlen alhasi fájdalmak, erős szagú és színű vizelet jelentkezik, némi csípős érzéssel vegyítve. Minél gyakrabban fázunk azonban fel, ezek a tünetek annál jobban erősödhetnek, egészen a menstruációs görcsökhöz hasonlatos alhasi görcsökig. Előfordulhat, hogy bár gyakorta jelentkezik vizelési inger, a mosdóba eljutva alig pár cseppet tudunk kiszenvedni – részben, mert fáj, részben mert valójában csak a hólyagunk van begyulladva.

Ha szerencsések vagyunk, könnyű házi praktikák segítségével ki tudunk lábalni a hólyaghurutból, de minden esetben ajánlott orvoshoz fordulni a problémával. A felfázás ugyanis az elmúlása után is okozhat problémákat a vese vagy a petefészek számára. A hideg hatására legyengülhet a húgyúti nyálkahártya ellenálló-képessége, és gyulladás alakulhat ki, ami megfelelő orvosi kezelés hiányában átterjedhet a vesére is.

A gyakori hólyaghurut következménye még a petefészek-gyulladás, ami sokszor hányingerrel, szédüléssel, elesettséggel és állandó hasi fájdalommal, vérzési rendellenességgel jár. Ha ezt nem kezelik, a petevezeték váladékkal telhet meg, ami hashártyagyulladáshoz is vezethet. A gyulladások a petevezetéken összenövéseket okozhatnak, melyek egyenes utat mutatnak a meddőség irányába – a felfázás tehát nem játék!

Milyen ruhákkal védekezz a felfázás és a hólyaghurut ellen?

Bugyi: szexi vagy egészséges?

A pamut mamabugyik már nem csak a divatból mentek ki, de valószínűleg a fejünkből is távoztak az évek során. A csipkés tanga és franciabugyi valóban kívánatos és csábító – a baktériumoknak is. Ez viszont annyira már nem tesz boldoggá, igaz? Bár a lakásban kényelmes viseletnek tűnnek ezek a falatnyi fehérneműk, a hideg időben hamar kellemetlenné válhat, hogy mennyire átengedik a kinti hőmérsékletet. Ha randevúra készülsz, érthető, hogy szexisen szeretnél kinézni a ruha alatt, azonban a mindennapok során hordj inkább pamut bugyit, és egy derékmelegítőt sem árt, ha szerzel.

A pizsama nem ódivatú!

Épp ellenkezőleg, nagyon is modern és csinos pamut pizsamákat lehet már kapni a boltokban. Ez azért fontos, mert az éjszaka során nem csak a lakás hőmérséklete csökken le, de a saját testhőmérsékleted is. Ezt a pamut pizsama egyfajta védőburokként valamelyest meg tudja tartani körülötted, hiszen a takaróval ellentétben a pizsamát nem tudod lerúgni magadról.

A jó zokni titka

Manapság divatosak a vékony anyagú boka- és titokzoknik, azonban télre ezek nem mondhatók a legalkalmasabb viseletnek. Vékony talpú cipőt vagy csizmát sem tanácsos a hideg időben hordani, ugyanis az aszfalt és a járda, amin közlekedsz, jóval hidegebb, mint a levegő odakint – és ezt a lábad előbb érzi, mint te. A téli hónapokra ne szégyellj vastag zoknit vagy thermo zoknit húzni, a saját egészséged érdekében! A felfázás nem jó móka, miért is kockáztatnád, ha egyszer jópofa és ízléses zoknikkal is védekezhetsz ellene? Ráadásul egy szexi csizmában nem is látja senki más…

A farmer átka

A csípőfarmer kiment már a divatból, ráadásul egyenes út a felfázáshoz. Szerezz be egy (vagy több) magasított derekú farmert, amik divatosak, jól kombinálhatók szinte bármilyen felsővel és (nem utolsósorban) védik a derekadat, a vesédet. Ha vékony anyagú farmer tetszett meg, vegyél hozzá egy jó minőségű harisnyát, vagy akár jégeralsót és a mindennapok során nyugodtan húzd fel a farmer alá. Ne áldozd fel az egészséged a divat oltárán – főleg akkor ne, a simán öltözhetsz melegen ÉS csinosan!

Kattints a meleg fehérnemű kínálatunkhoz! >>