medvehagyma tavasz etel egeszseg magyarorszag mecsekA népi hagyomány szerint, amikor a medve a hosszú tél után kibújt a barlangjából, a medvehagymát pillantotta meg legelőször, és azonnal lakmározásba is fogott, hogy alaposan kitisztítsa a szervezetét - innen ered a különleges neve.

A medvehagymának valóban számtalan gyógyhatása van. Tisztítja a májat, az ereket és a bélrendszert. Nagyvárosi embereknek különösen ajánlott, hiszen "ólommentesítő" hatást gyakorol a szervezetedre, vagyis a belélegzett belvárosi levegő káros következményeit tudod valamelyest csökkenteni. Azonban egyéb jótékony hatása is megfigyelhető. Csökkenti a vérnyomást és a vérzsírszintet is kedvezően befolyásolja. Ezáltal lassítja a koleszterin lerakódását, vagyis védi az érfalakat. Az erekre gyakorolt hatásának következménye a kedvezőbb vérkeringés.
Mivel a bélrendszerre és az emésztőszervekre is pozitívan hat, fokozza az étvágyat, de egyben enyhíti a gyomorpanaszokat, valamint bélfertőtlenítő hatása is van. Felső légúti megbetegedéseknél is javallott, mert magas a C-vitamin tartalma és csillapítja a hurutos tüneteket. A népi gyógyászat szerint alkalmas még a bőrön megjelenő gombás fertőzések kezelésére. Ebben az esetben azonban mindenképpen szükséges bőrpróbát végezni a használat előtt, az esetleges nem kívánt bőrreakciók elkerülése végett.

medvehagyma legalis gyujtes egeszseg errendszer belrendszer hurut gombas borbetegsegA medvehagymát március végén, április elején szedheted, hazánkban több helyen is megterem. A Mecsekben tett kirándulással egybekötve például a medvehagymagyűjtéssel igazi tavaszi felüdülésnek nézhetsz elébe. Amikor a tölgyesek, bükkösök közelébe érsz, már friss fokhagymaillatot áraszt ez a különleges növény. Figyelem: levelei könnyen összetéveszthetők a gyöngyvirágéval, melyet szigorúan tilos elfogyasztani, mert májkárosodást okozhat, legrosszabb esetben pedig halálozáshoz is vezethet! Ha egy kicsit megdörzsölöd a medvehagyma levelét, és fokhagymaillata van, akkor nem tévedtél, bátran szedj belőle! Ha pedig vásárolod a medvehagymát, akkor csak olyan árustól vegyél, akinek van gyűjtési engedélye, vagy a csomagoláson lévő címkén fel van tüntetve a gyűjtő neve. Soha ne vásárolj illegális árustoktól, mert akár az életedbe is kerülhet!

Ha nem fogyasztod el azonnal, akkor befőttes üvegbe téve, hűtőben tárolva pár hétig folyamatosan fogyaszthatod. Vágd apróra a leveleket, enyhén sózd meg, és olívaolajat ráöntve tartósíthatod! Akár frissen, akár több nap után használod fel, nagyon finom medvehagymás pogácsa készíthető belőle.