Biztosan sokakkal megesett már, hogy felvetettek egy pánt nélküli melltartót, és néhány óra múlva annyira lecsúszott, hogy a derekuknál találták meg. Ilyenkor persze hajlamosak vagyunk arra, hogy elkönyveljük rossznak, és haszontalannak az adott melltartó típust, pedig vannak olyan pánt nélküli melltartók is, amik kényelmesek, és nem mozdulnak el viselés közben.

Dresszakértői cikkünkben összegyűjtöttük nektek, hogy mire érdemes odafigyelni, amikor a tökéletes pánt nélküli melltartót keressük.

Pánt nélküli melltartó mérete = Normál melltartó méret

Van egy olyan tévhit, hogy pánt nélküli melltartó vásárláskor más méretet kell választanod, mint amit alapjáraton viselsz (kisebbet szoktak mondani). Ez a praktika nem is lehetne tévesebb.
Ha ugyanolyan méretű pánt nélküli melltartót választasz, mint amit a mindennapok során is viselsz, és az nem jó rád, akkor az azt jelenti, hogy nem jó méretű melltartót szoktál viselni (nem pedig azt, hogy a pánt nélküli melltartónak kell más méretűnek lennie).
Mivel egy megfelelő méretű, és típusú melltartónál a vállpántok csupán 10%-ban felelősek a tartásért, ezért egy pánt nélkülinél a vállpántok tartása nélkül is fent kell, hogy maradjon ugyanaz a méretű melltartó.
Egy megfelelő méretű pánt nélküli melltartó jól fog illeszkedni rád mell alatt, és a melleiden is.

Ha még nem tudod, hogy mi a pontos melltartó méreted, akkor derítsd ki a Melltartó Méret Kalkulátorunkkal!

Különleges felépítés

A melltartók már alapjáraton is egyfajta mérnöki csodának számítanak. Az akasztók, az anyag rugalmassága, a felépítés, a tartás: mind arra hivatott, hogy a tökéletes opciókkal megfelelően támogassák a melleket. Egy pánt nélküli melltartót még nehezebb megálmodni és kivitelezni, hiszen vállpántok nélkül kell ugyanolyan jó tartást adnia a viselőjének. Emiatt van az, hogy a felépítésük kicsit másmilyen egy átlagos melltartóéhoz képest.

Merevítők

A legjobb pánt nélküli melltartóknak hosszabb, magasabban felívelő U alakú, rugós merevítői vannak. Egy kicsit szét kell húzni a melltartót ahhoz, hogy be tudjuk kapcsolni. Ilyenkor a merevítők végei eltávolodnak egymástól. Amikor bekapcsoltuk a melltartót, akkor a merevítők óvatosan a helyükre "vándorolnak", hogy körbevegyék a melleidet. A merevítők "ölelése" sokat segít abban, hogy fennmaradjon a melltartó - különösen nagyobb mellek esetén. Kisebb melleknél talán nem szükséges ez a tulajdonság, de a nagyobb kosárméretű hölgyeknek hasznos lehet egy olyan merevítő, ami körülveszi a mellek 2/3-át.

Oldalpántok

A minőségibb, pánt nélküli melltartók oldalpántjaiban szokott lenni függőleges merevítő is. Ezek a merevítők általában valamilyen hajlékony, könnyed fémből, vagy műanyagból vannak, és elég merevek ahhoz, hogy fenntartsák az oldalpántokat a komfortérzet megőrzése mellett. Fontos lehet még az is, hogy ezek az oldalpántok minél szélesebbek legyenek (minimum 3 kapcsosak). Így a tartás mellett elkerülhető a szegély mellett megjelenő "hurkácskák" megjelenése is.

Mi van belül?

A pánt nélküli melltartónál a belső az igazán fontos. Van a körpántok belső szegélyein szilikoncsík, plusz elasztán, függőleges merevítők? Vásárlás előtt mindenképpen tanulmányozd át a pánt nélküli melltartó belsejét is!

Variálható pántos melltartók

A variálható pántos melltartók olyan pánt nélküli melltartók amikhez vállpántot is lehet kapcsozni: így normális, vállpántos melltartókká lehet őket alakítani. Egy ilyen típusú melltartót mindig érdemes tartani. Könnyedén hozzá lehet igazítani az éppen aktuális felsőrészedhez, és jó választás lehet utazásnál. A vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizd, hogy pántok nélkül is fennmaradjon!

Bandeau Melltartók

Az általában merevítő nélküli csőtopra hasonlító Bandeau melltartók ma már sokkal jobb tartást tudnak adni. Nagyon kényelmesek tudnak lenni, és kifejezetten jól tud festeni az is, ha kilátszik a felsőd alól. 

Az elmúlt években már sokkal több méretben is lehet kapni pánt nélküli melltartókat. Már a nagyobb méretekkel rendelkező hölgyek is meg tudják találni a nekik megfelelő modelleket. Érdemes lett többféle kosárfazonú pánt nélküli melltartót is tartani, hogy minél több típusú felsőrészhez is fel lehessen venni őket.