irodai tartásproblémákAz a test, amellyel rosszul bánnak, nem felejti el a múltbeli nemtörődömséget - végül TELJES figyelmet követel!

“Joseph Pilates”

   Neked is sokszor okoz problémát a rozsdaként a gerincedre telepedő fájdalom? Éjszakáid a fájó hátad lüktetésétől álmatlanok, vagy éppen reggelente tart órákig kikelni az ágyból a sajgó derekad miatt? Esetleg eleged van a tükörben visszaköszönő görnyedt hátú, beesett vállú alakból? Ha bármelyik kérdés betalált, érdemes tovább olvasnod, mert van megoldás. Megijedni nem kell, ezek a fájdalmak csak intő jelek amik villogó piros riasztó lámpaként mutatnak rá arra, hogy itt az ideje egy kicsit tudatosabban foglalkozni a saját testeddel és egészségeddel!

Hová “tartunk”?

  Társadalmunk hihetetlen sebességgel fejlődik és ez számos életmódbeli változást is eredményez. Egyre nagyobb szükség van irodában, számítógépek előtt órákat ülő szakemberekre. Arról nem is beszélve, hogy a gyermekek nagy része szabadidejét már nem a játszótereken vagy a focipályán tölti, hanem különböző játékkonzolok és elektronikai kütyük előtt görnyedve. Ezzel csupán az a baj, hogy ha sokáig tartózkodunk aszimmetrikus testhelyzetben, ahol nincs szükség az izmok aktív tartóerejére, akkor a mozgásszervrendszerünk passzív elemeire ( pl a szalagokra) fog esni az egyenetlen túlterhelés. Ez először különböző tartáshibák kialakulásához vezethet (ilyen amikor a rengeteg számítógép előtt töltött órától vállunk és nyakunk előre esik), a későbbiekben viszont komolyabb elváltozásokkal és fájdalommal is együtt járhat. Leegyszerűsítve hiába tartunk mi előre, ha a gerincünk meg egyre kevésbé!

Megoldások

   Ha már idáig belemerültél a cikkbe valószínűleg te is aktívan küzdesz gerincfájdalmakkal, így a problémák megelőzéséről már késő lenne beszélni és ezért ezeket most nem is taglalnám. Ami számunkra aktuálisabb az a fájdalmak enyhítése és megszüntetése (a tartásjavítás). Fókuszáljunk hát ezekre. Testünk mozgatórendszere, arra lett kitalálva, hogy mozogjon ( nem véletlen ez a neve). Izmaink, csontjaink és ízületeink akkor érzik magukat a legjobban, ha folyamatos mozgásban vannak ( pl. az ízületi tokban termelődő folyadék is dinamikusabban termelődik mozgás hatására, ezzel biztosítva a "gépezetünk folyamatos olajozását").

   Mivel a rossz tartásunkat az esetek többségében a mozgás hiánya okozta elő így valószínűleg nem olyan meglepő, hogy segíteni rajta pedig a mozgás beindítása tud. Na most ha eddig a napjaink úgy teltek, hogy a jól kipárnázott ágyunkból a kocsink fűtött ülésén keresztül vezetett az út a hátradönthető irodai székünkbe, majd otthon is a legfőbb szabadidős tevékenységünk a fedett pályás kanapén fetrengés volt, akkor nehogy eszünkbe jusson 200 kilóval guggolni a kondiban életmód változtatásunk nagy hevében rögtön az első nap. Tartsunk a fejlődésünkben fokozatosságot és harmóniát, valamint válasszunk olyan mozgásformát, ami egyszerre növeli az izmok erejét és hajlékonyságát is ( jóga, pilates, úszás, futás).

Atlas, tartásjavító a gyakorlatban   A mai rohanó világban szinte már menő ha el vagyunk havazva és ki se látszunk a teendőkből. Tévesen azt hisszük, hogy sikerünk kulcsa abban rejlik, ha egy perc nyugtot sem hagyunk magunknak álmaink üldözése közben. Üzletembereknek, irodai dolgozóknak nincs ideje felállni az íróasztaltól, hiszen első a munka. Majd a munka , munka és végül munka. Gyermekeink és a gamer világ pedig képtelenek otthagyni a számítógépeiket egy pillanatra is, nehogy elveszítsenek egy online háborús lövöldözést. Úgy élünk mintha nem lenne holnap, pedig lesz és így valószínűleg fájni fog. Talán emlékszünk a görög Atlaszra, akit az Istenek arra kárhoztattak, hogy az égboltot a vállain tartsa. Na az tényleg elég komoly melónak tűnik. Nagy súly, zero pihenő és mégsincs gerincferdülés. Nem véletlen hívják az első nyakcsigolyánk is Atlasznak, hiszen rendíthetetlen tartja fejünk a nap minden percében. A különbség csak az, hogy nekünk adott a lehetőség, hogy óránként egy 5-10 percre megálljunk és átmozgassuk megfáradt porcikáink. Éljünk hát vele!

Tartásjavítók

   A helyes tartás kialakításában hatalmas segítséget nyújthatnak a különböző tartásjavító eszközök, tartásjavító hátpánt, (amennyiben helyesen használjuk őket!) Napjainkban már számos variációval találkozhatunk, a legegyszerűbb tartásjavító pántoktól kezdve, a melltartóval vagy ruhával egybekötött kialakításokon keresztül, a már szinte félelmetesen kinéző kényszerzubbonyként ránk tapadó tartásjavító hevederekig. Egyes változatok, mint a hátmerevítő pánt, vagy tartásjavító fűző még kellemetlen, sípoló hangot is képesek kiadni, mikor rossz pozíciót veszünk fel, ezzel emlékeztetve, hogy húzzuk ki magunkat ( és ez még mindig a humánusabb változat, ugyanis voltak kezdeményezések olyan hátpánt kialakítására is, mely apró elektromos csípést okoz ha beejtenénk vállaink). Vannak mágneses tartásjavító hátpántok is amik a tartás mellett a mágnesterápiával hozzájárulnak a vérkeringés fokozásához, miközben a turmalin jótékony hatásával erősítik a gerinc és a derék védelmét. A turmalin az általa kibocsájtott távoli infrasugaraknak és negatív ionoknak köszönhetően erősítheti a hátra és derékra gyakorolt jótékony hatást.

   A tartásjavítók elsődleges célja, hogy a vállak hátrahúzásával és a mellkas kidomborításával emlékeztessék testünket az egészséges állapotára, a helyes testtartásra. Nagy előnyük, hogy mindennapi rutinunkba könnyedén beépíthetőek, felvehetjük őket az irodában, az utcán, de akár még edzés közben is. Amit viszont fontos észben tartanunk, hogy a legtöbb tartásjavító nem serkenti az izomzatunk működését, pont, hogy helyettesíti annak munkáját.

   Akkor miért is jó ez nekünk? Mozgásfolyamataink állandó idegrendszeri szabályozás alatt állnak, legyenek azok tudatos, vagy tudat alatti tevékenységek, így már azzal pozitív hatást érünk el, ha fejünkben rögzül a helyes testtartás képe, szalagjaink és a legapróbb porcikáink pedig beleszoknak a helyes tartásba. Egy angol bölcsesség úgy tartja: Fake it til you make it! Vagyis tettesd amíg nem sikerül elérned. Valahogy így működnek a tartásjavítók is. Segítenek elhinni, hogy már jól működik a testünk és minden rendben van. Ez egy kis idő elteltével fizikálisan és mentálisan is pozitívan fog megnyilvánulni a mindennapokban. Izomzatunkat azonban különösen ajánlott még tartásjavítók viselése mellett is fejleszteni, hogy újra képesek legyenek állni a mindennapos terhelést. Tartós és erős fájdalmak esetén pedig keressünk fel orvost!

Egy kis érdekesség

   A tartásjavítók pozitív hatása legalább annyira tud befolyással lenni mentális egészségünkre mint a fizikaira. Tudományosan bizonyított, hogy testbeszédünk, mozgásunk és tartásunk kihat arra, hogyan érezzük magunk, hogyan működünk egyes helyzetekben és még arra is, hogy környezetünk hogyan ítél meg minket. Nem csoda tehát ha rossz tartásunk, beesett mellkasunk következtében enerváltak és önbizalomhiányosak leszünk. A helyesen kihúzott gerinc, a hátrahúzott és így szélesebb hatást keltő vállak, illetve a domború mellkas együttesen rengeteg pozitív hatással jár. Több levegő tudja átjárni a nagyobb térhez jutó tüdőnket, közérzetünk javulni fog, önbizalmunk megnő és még a stresszt is könnyebben fogjuk kezelni. A magyar nyelv csodálatosan fejezi ki vázunk működését: Meddig cipeljük még hátunkon a gondjaink? Derekasan nézünk szembe a problémáinkkal vagy beadjuk a derekunkat a fájdalmaknak? Arról ne is beszéljünk hogy gerincesen vagy gerinctelenül kezeljük helyzeteink. Ne szégyeljük hát megragadni a rendelkezésre álló eszközöket és bátran használjunk tartásjavítókat elveszett tartásunk visszaszerzéséhez!

Budai M.

Tartásjavító kínálatunkhoz kattints ide