Ha szoktál kocogni, edzőterembe járni, vagy ennél is komolyabban veszed a mozgást, és például egy triatlonra edzel, akkor valószínűleg észrevetted már, hogy sok sportoló speciális kompressziós öltözéket visel. Ezek a feszes leggingsek, rövidnadrágok, felsők és zoknik nem véletlenül örvendenek olyan nagy népszerűségnek az aktív életet élők körében.

Még ha tudjuk is, hogy mire kell gondolni, amikor kompressziós sportruházatról beszélünk, azért sokan vannak, akik még mindig nem tudják, hogy pontosan hogyan működnek ezek az öltözékek, és milyen előnyei lehetnek a viselésüknek. Ebben a cikkben összeszedtük nektek, hogy mi mindent érdemes tudni a kompressziós öltözékekről.

Mik azok a kompressziós öltözékek?

Egyszerűen fogalmazva a kompressziós öltözékek olyan ruhák, amik szorosan simulnak a bőrfelszínre. Zoknik, pólók, trikók, fehérneműk, rövidnadrágok, leggingsek és egyéb kompressziós hatással rendelkező öltözékek is kaphatók női, és férfi változatban.

Hogyan működnek a kompressziós ruhák?

Az alakformáló ruhákhoz hasonlóan a kompressziós öltözékek is rugalmas, nyúlós anyagból készülnek, ami rásimul a testre és nyomó hatást fejt ki. A kompressziós ruháknak eltérő erősségű nyomó hatása van. Ezekből a típusokból a viselő igényeihez szabottan lehet válogatni.

Ezeket az öltözékeket többféle okból is szokták viselni. A leggyakoribbak ezek közül: a keringés javítása és az extra támasztás biztosítása. Ezek az előnyök nagy segítséget nyújthatnak a sportolóknak edzés alatt, és után is.

Viseljek kompressziós sportruházatot edzés alatt?

Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Ha napi szinten sportolsz, és szeretnél javítani a teljesítményeden, akkor mindenképpen érdemes lehet kipróbálnod őket. Bár nem mindenki használja őket, de az előnyeik tagadhatatlanok. 

Miért viselnek a sportolók kompressziós sportruházatot?

A kompressziós öltözékek nagyon népszerűek a sportolók körében, hiszen nemcsak edzés alatt, de az utána történő regeneráció során is nagy segítséget tudnak nyújtani. Így fejtik ki a hatásukat:

Edzés alatti teljesítmény:

  • A kompressziós nyomás serkenti a vérkeringést és növeli a szövetek oxigén ellátottságát, ami eredményesebb és kevésbé fárasztó testmozgást tesz lehetővé.
  • A szorítást kifejtő öltözékek segítenek abban is, hogy jobb legyen a tartásunk és az edzés alatt végzett mozgásunk.

Edzés utáni regenerálódás:

  • Edzés után a kompressziós öltözékek egyfajta gyenge masszírozó hatást tudnak elérni az izmainkra kifejtett nyomással. Ezzel minimalizálni lehet velük az esetleges izomlázat.
  • A kompresszió segít megemelni a bőr és az izomszövet hőmérsékletét, ami növeli a vér áramlását és felgyorsítja a regenerálódás folyamatát.
  • Edzés után viselve a kompressziós ruhák jelentősen csökkenthetik az izomduzzanatot és a fáradtságot.

Mik a kompressziós sportruházat fő előnyei?

Kevesebb izomláz és fáradtság

Fizikai aktivitás közben viselve a kompresszió javítja a teljesítményt azáltal, hogy csökkenti az izomlázat és a fájdalmat. Ezeket az előnyöket mind a testmozgás, mind az utána történő regenerálódás során élvezhetjük.

Kisebb erőfeszítés és fokozott teljesítmény

Többször is kimutatták már, hogy a kompressziós ruhadarabok, mint a harisnyanadrág, a rövidnadrág és a zokni segítenek növelni a sportolók állóképességét. Segíthetnek az ugrások és az egyéb fizikai teljesítmények javításában is.

Javítja az izmok oxigénellátását

A kompressziós ruhák segítenek növelni az izmok edzés közbeni oxigénellátását. A kompressziós hatásuk elősegíti a véráramlást is, ami javíthatja a teljesítményt. 

Megelőzés

A kompressziós ruhák által nyújtott támasz és nyomás segíthet néhány sportolónak azáltal, hogy csökkenti a sporttal kapcsolatos megterhelések kockázatát.

Fokozott kényelem

Bár a kompresszió extra nyomást gyakorol a testre, ennek ellenére nagyon is kényelmes viseletet tud adni. A kompresszió segít abban, hogy ne dörzsölődjenek ki a testrészeink és megelőzi az öltözék elmozdulását - így nem kell folyton igazgatnunk az edzés alatt.

Hőmérséklet-szabályozás

A kompressziós ruhák elvezetik az izzadtságot ami segít abban, hogy a bőrünk a lehető legszárazabb maradjon edzés közben.

Elősegít az izomláz regenerálódását

Megerőltető testmozgás után akár hosszabb ideig is elhúzódhat az izomzat regenerálódása. A kompressziós ruhák elősegíthetik az izmok gyorsabb regenerálódását, és csökkenthetik a súlyos és tartós izom- és ízületi fájdalmak kockázatát.

Ha Te is szeretnéd kipróbálni a kompressziós öltözékek nyújtotta előnyöket, akkor nézz körül a Dressa sportruházat kategóriáiban!