A legtöbbünknek a zoknivásárlás csak egy mellékes dolog. Megakad a szemünk egy tetszetős páron, vagy a kassza mellett gyorsan bedobunk egy több páros csomagot a kosarunkba. Pedig a zoknik között nagy különbségek lehetnek. Ha pedig a nem megfelelő zoknit hordjuk, akkor az ránk is kihatással lehet. Túlzott lábizzadás, kirepedezett sarok, lábgomba és egyéb lábbetegségek is kialakulhatnak, ha rossz minőségű, nem körültekintően megválasztott zoknikat hordunk.

Zoknivásárlás előtt érdemes megfontolni, hogy milyen hosszra, anyag típusra, és stílusra van szükségünk.

Miért fontos zoknit viselni?

A lábunkban több verejtékmirigy van, mint bármelyik másik testrészünkben. Ezek a mirigyek apró pontokként helyezkednek el a lábunkon, és a funkciójuk a testhőmérséklet stabilizálása. Ezt a stabilizálást úgy érik el, hogy a hőmérséklet emelkedésével izzadtságot választanak ki a láb felszínére. A két lábunk naponta átlagosan egy pohár izzadságot is megtermel! A zokni viselése pont ezt a vizet szívja fel. Zokni nélkül pedig ez a víz a cipőnkben landol a felszívódás lehetősége nélkül.

De nemcsak az izzadtság felszívása miatt érdemes zoknit viselni. A zokni egy olyan szövetréteg, ami elválasztja a cipődet a lábától. Ez a réteg segíteni fog a lábad melegen és szárazon tartásában. Amikor a cipőd hozzádörzsölődik a lábadhoz, akkor a zoknid lesz az a réteg, ami megvédi a lábadat a kidörzsölődéstől. Vastagságától és kötöttségétől függően a zokni egy igazi kipárnázott közeget tud adni a lábadnak.

Van még egy érdekes előnye a zokniviselésnek, amit nem mindenki ismer: Ha cukorbetegséged van, és emiatt könnyebben sérül, vagy sebesedik a lábad, akkor fehér zokni viseléssel gyorsabban kiszűrheted az intő jeleket. Az egész napos viselés után meg kell vizsgálni a zoknit, amin azonnal látszani fog a kóros elváltozásokra utaló jel.

Milyen legyen a zokni anyaga?

Zokniválasztásnál az egyik legfontosabb tényező, hogy miből készült a zokni anyaga. A legtöbb zokni különféle anyagok keverékéből készül.

A legnépszerűbb, és legjobb zoknianyag természetesen a pamut. A könnyedsége mellett ennek az anyagnak a legjobb a szellőzése, és a nedvszívó képessége.

Nincs olyan, hogy teljesen 100%-os pamut zokni. Bizony. Egy valóban 100% pamutból készült zokni nem lenne elég rugalmas, és nagyon szélesre kéne kötni ahhoz, hogy bele lehessen lépni. Így viszont garantáltan le is csúszik majd a lábról. (Régebben ezért használtak a zoknikhoz a harisnyakötőhöz hasonló zoknikötőt.)
Bár sok zokni címkéjére rá lesz írva, hogy „100% pamut”, de ez egyszerűen csak azt jelenti, hogy a zokniban felhasznált pamut 100% tiszta pamut - ez csak egy trükkös marketing megoldás.

Az elasztánt és a poliamidot gyakran szokták a pamuthoz keverni. Ezek az anyagok rugalmasabbá, puhábbá és strapabíróbbá teszik a zoknikat. Poliésztert is szoktak használni, ami a rugalmasság mellett elősegíti, hogy a zokni ellenálljon a kopásnak és gyorsan megszáradjon. A 100% poliészter zokninak viszont rossz a szellőzése.

A gyapjú a második leggyakrabban használt zokni anyag. A gyapjú zokni nagyszerűen tud szigetelni, de elég szellős is ahhoz, hogy szárazon tartsa a lábakat. Ez az anyag strapabíróbb, és hosszabb életű, mint a pamut. Ezért szokták olyan sokan túrázáshoz és egyéb szabadtéri tevékenységekhez választani.

Az utóbbi években nagyon népszerű lett a bambusz anyagú zokni is. A bambusz szál egy speciális cellulóz szál, mely bambusz pépből, mint alapanyagból készül egyedülálló, védett technológiával. A bambusz 60%-kal jobb nedvszívó képességű, mint a pamut. A saját súlyának akár háromszorosát is képes felszívni.

Mihez milyen zoknit viseljünk?

Boxafixek

Magassarkú, elegánsabb cipőkhöz jól jöhet egy áttetszőbb bokafix. Természetesen ezek a modellek nem lesznek olyan szellősek és nedvszívóak, mint egy pamut anyagú zokni, de így is adnak a lábnak egy plusz védőréteget. Az áttetsző, fényes anyaguk, vagy a különlegesebb, apró díszítésekkel és mintákkal ellátott verziók egyediséget vihetnek a megjelenésedbe. Egy olyan alkalomhoz, ahol elegánsan kell megjelenni kötelező viseletnek számítanak abban az esetben, ha nem szeretnél harisnyanadrágot húzni.

Térdzoknik, térdfixek

Csizmákhoz mindenképpen érdemes térdzoknit, vagy térdfixet húzni. Ezek a modellek meg fogják védeni a lábadat a cipő okozta kidörzsölődéstől, és felszívják az izzadtságot. Sokkal kényelmesebbé tudják tenni a hosszú szárú csizmákat. Ha egész nap hosszúszárú csizmában leszünk, akkor érdemesebb a pamutosabb, nedvszívóbb anyagú térdzoknikat választani. Egy elegánsabb, vagy rövidebb ideig tartó alkalomra megfelelő lehet a vékonyabb anyagú térdfix is.

Bokazoknik

A bokacsizmákhoz olyan zoknit érdemes húzni, ami takarja a bokánkat. Így megelőzhetjük, hogy a cipő szegélye kidörzsölje a bőrünket. Bakancsokhoz, vagy gumicsizmához egy vastagabb pamut bokazoknit érdemes húzni. Ha csőszárú farmert viselsz csizmával, akkor a farmerre ráhúzott bokazokni a legmegfelelőbb viselet. Olyan bokazoknit válassz hozzá, amelyik rövidebb a csizmádnál - így nem fog kikandikálni a csizmád alól. 

Titokzoknik, sportzoknik

Félcipőkhöz és sportcipőkhöz titokzoknit, vagy sportzoknit érdemes húzni. A titokzokni lényege, hogy ne látszódjon ki a cipőből, de az is jól tud mutatni, ha egy színesebb csík kikandikál belőle. Természetesen itt is a ndevszívóbb anyagokat, mint a pamut és a bambusz érdemes választani. A sportzoknik különlegessége, hogy megerősített sarok-, lábujj, és bokaszegéllyel rendelkeznek. A plusz betoldások és a vastagabb anyag megvédi a lábat a kidörzsölődéstől és stabilabban a helyén marad.