Sok olyan nő van, aki kifejezetten csak az elölkapcsos melltartókat keresi. Persze, ez nem egyszerű feladat, mert az utóbbi időben egyre kevesebb ilyen típusú melltartót lehet kapni.

De miért kisebb az elölkapcsosokból a kínálat, és mik a különbségek és az előnyök/hátrányok a hátulkapcsos melltartó, és az elölkapcsos melltartó között?

Dresszakértői cikkünkben összegyűjtöttük nektek a fő tudnivalókat.

A tradicionális hátulkapcsos melltartó előnyei és hátrányai

A klasszikus, hátul kapcsos melltartók azért olyan gyakoriak, mert a mell alatti körpántjuk mérete variálható. A legtöbb ilyen melltartónak 3 kapocs-része van, amit az igényidnek megfelelően kapcsozhatsz be. Ez azt jelenti, hogy amikor megveszed, akkor elég a legtágabbra hagyott körfogatba beleillened, utána amikor az anyag nyúlása miatt törvényszerűen bővül a melltartód, akkor elég annyit tenned, hogy egy sorral beljebb kapcsozod a pántokat. Sokaknak viszont nehézséget bekapcsolni hátul ezeket a pántokat.

A kapcsok száma általában annál több, minél nagyobb a kosárméret. Minél több kapocs van hátul, annál szélesebb a mell alatti körpánt - így tud még jobb tartást adni a viselőnek.
A szélesebb körpánt nemcsak tartást, de nagyobb fedést is ad, ami sokkal kényelmesebb és mutatósabb tud lenni. Ahogy idősödünk a bőrünk egyre puhább lesz - emiatt szokott megtörténni az, hogy egy vékony körpántokkal rendelkező melltartó szegélyeinél hurkácskák keletkezhetnek. Egy széles pántokkal rendelkező melltartónál nem kell attól tartani, hogy kibuggyan valami.

Az is tény, hogy a legszebb, legkülönlegesebb melltartók mind hátulkapcsosak szoktak lenni. Ez azért van, mert így elöl nem kell a kapcsok köré tervezni a kialakítást, és sokkal könnyebben lehet csipkés, áttetsző, részletgazdag kosakarakat tervezni.

Az Elölkapcsos melltartók előnyei

Abban biztosak lehetünk, hogy az elölkapcsos melltartókat sokkal könnyebb lesz le-fel venni a hátulkapcsosokhoz képest. A valamilyen oknál fogva beszűkült mozgástartománnyal rendelkező, vagy csak szimplán kevésbé ügyes kezű nőknek nagy nehézségeket tud okozni a hátulkapcsos melltartók bekapcsolása. Egy plusz előny lehet még, hogy az elölkapcsosság miatt különlegesebb lehet a melltartó hátulja: keresztpántos, T alakú pántos, vagy egész hátat befedő hátrész is könnyedén megoldható, ha a melltartó elölkapcsos.

Az Elölkapcsos melltartók hátrányai

A könnyebb használat ellenére mégis sokkal kevesebb elölkapcsos melltartó van a piacon aminek több oka is van. Az első és legfontosabb az, hogy egy elölkapcsos melltartónak nem lehet változtatni a körpánt méretét. Emiatt sokkal pontosabban kell illeszkednie az adott emberre, és később sem lehet szorosabbra, vagy tágabbra állítani.

Az elölkapcsosság miatt a mellek el lesznek szeparálva egymástól. Emiatt az összeérő mellekkel rendelkező, és/vagy megreszkedett, puha mellű nők számára lehetetlen lesz jól illeszkedő fajtát találni belőlük. A nagyobb kosárméretekkel rendelkező hölgyek számára szintén problémás lehet egy ilyen modell viselése. Ha elöl csak egy cipzárral, vagy egy sornyi kapoccsla záródik a melltartó, akkor alatt a nagyobb mellek össze fognak nyomódni, és kényelmetlen, "szétfolyós" alakzatot vesznek fel.

Ezek miatt a problémák és korlátozások miatt az elölkapcsos melltartóknak szokott a legnagyobb visszaküldési rátájuk lenni. A gyártók és a kereskedők pedig alkalmazkodtak ehhez, és manapság már alig tartanak ilyen típusú melltartókat.

Anita 5523 elölkapcsos sportmelltartó
Anita 5523 elölkapcsos sportmelltartó
22 790 Ft
MEGNÉZEM
Anita 5319 Mylena elölkapcsos melltartó
Anita 5319 Mylena elölkapcsos melltartó
34 290 Ft
MEGNÉZEM
Dorina Extreme cipzáros sportmelltartó
Dorina Extreme cipzáros sportmelltartó
8 490 Ft
MEGNÉZEM