Mire figyelj iskolakezdéskor? - Iskolatáska trend 2019

Kisgyermekeknél az iskolatáska kinézete általában fontosabb, mint a kialakítása, ergonómiája. Ezzel együtt kell nekünk, szülőknek olyan döntést hozni, ami egyszerre szolgálja gyermekünk szíve vágyát és egészségét. Kamaszoknak már valamivel fejlettebb az izomzata, így esetükben nem szükséges annyira aprólékosan kiválasztani, viszont az ergonómiai szempontokat természetesen itt sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Kiváncsi vagy mik az idei trendek, amivel egyszerre biztosítod gyermekednek a szupervagány megjelenést és az egészségére is maximálisan odafigyelsz?

Már az elején szeretném felhívni a figyelmet a

ROSSZ TÁSKA Következményeire:

Ha rosszul választasz iskolatáskát gyermekednek, azzal kiteszed a veszélynek, hogy a közeljövőben hát-, derék-, illetve vállfájdalomtól szenvedjen, valamint hosszútávon (akár visszafordíthatatlan) tartásproblémák alakuljanak ki. A nem megfelelően eloszló terhelés továbbá rossz közérzetet okoz, hiszen a túlterhelt izmoknak szükséges extra vért az agytól veszi el a test.

 

Tilos a válltáska!

Napjainkban közel (vagy több) mint 10 kg tömegű táskával indulnak el a fiatalok, ami azt jelenti, ha egy átlagos 10 éves kislány testsúlya 35 kg akkor a teljes testük tömegének közel harmadát cipelik a vállukon gyermekeink. Ez már önmagában elképesztő teher egy ekkora szervezetnek, hát még akkor ha a létező legegészségtelenebb táskatípust választjuk mellé. Válltáska esetén a teljes súly a test egyik oldalára nehezedik, kibillent az egyensúlyból, nagyban kitéve a kicsiket a gerincferdülés kockázatának. Hosszú távú hatások mellett az első néhány napban az elviselhetetlen hátfájdalom szinte garantált….Megér ennyit egy kis időszaki divatosság?

Ér valamit az ergonómia?

Röviden: de még mennyire! Az ergonómia, mint tudományág, évezredek óta törekszik az ember cselekvéseit minél inkább teher- és fájdalommentessé tenni. Az ergonómikus iskolatáskák ennek szellemében készülnek, egyenletesen elosztva a testet érő terhelést az egyes testrészek között. Így a vállat nem kell természetellenesen előre feszíteni a táska súlyának megtartásához, hanem pusztán a rá eső terhet kell elviselnie, osztozva a háttal és a mellkasi résszel. Emiatt a vázizomzat nem deformálódik el egyik irányba sem, a gerinc pedig erős és egyenes marad. Az előbb említett terhelés mellett mindképp érdemes gyermekednek ergonómiai táskát választanod!

Életkor

Fontos szempont, hogy milyen idős gyermekünk, akinek iskolatáskát választunk. A fiatalabb, alsó tagozatos nemzedék számára fontos, hogy minél kompaktabb, lehetőleg ergonómiai táskát vegyünk, hiszen a 6-11 éves korosztály a legérzékenyebb a fejlődésüket zavaró tényezőkre. Ebben a korban elég egy rövid ideig túlterhelni a lurkókat, és már is ortopédiai kezelésre szoruló következményekkel kell számolnunk. Érdemes olyan formájú táskát választani, ami a lehető legközelebbre feszül a hátukhoz, valamint a legkevésbé lóg a derekuk alá! Felső tagozatosok esetében már egy kifejlettebb izomzatról beszélhetünk, ami miatt már kevésbé szigorúan kell odafigyelni az egészséges fejlődésükre (ami nem azt jelenti, hogy nem kell). Emiatt már hosszabb formájú, kevésbé tömzsi táskák is képbe kerülnek, mint lehetőség. Serdülőkorban egyre inkább fordulnak el a szuperhősös, mesefigurás táskáktól a designer mintás, valamint az egyszerűbb iskolatáskák felé.

Tárolókapacitás

A praktikum szemszögéből az egyik legfontosabb tulajdonság, hiszen végeredményben azért vásárolunk hátizsákot, hogy a fontosabb dolgainkat beletegyük. Iskolatáskánál ez a méret általában független saját, vagy gyermekünk akaratától, hiszen ha tetszik, ha nem, minden tanszernek bele kell férnie a táskába. 18-20 literes űrtartalom alatti hátizsákot maximum egyetemre készülő gyermekünknek van értelme vásárolni, általános-, vagy középiskolás csemeténknek szüksége lesz a legalább ekkora tárhelyre.

Kialakítás

A legtöbb silány minőségű táska kiszúrható a részleteket megfigyelve. Az ilyen, egészségtelen daraboknál szinte minden esetben megfigyelhető egy gyenge műanyagból készült csat, vékony fogantyú, párnázatlan vállpántok. Ezek komoly, akár közvetlen fájdalmat képesek okozni amikor a csöppségünk fáradtan ballag haza az iskolából, miközben a 10 kilós iskolatáskájának vékony pántja menetet vág a vállába. Ezt elkerülendő keresd az olyan hátizsákokat, amiknek elég vastagon párnázott a vállpántja, ami azon felül, hogy tehermentesít, az izzadást is képes csökkenteni (a legtöbb párnázott hátizsák légáteresztő kialakítással készül). Törekedjünk, hogy gyermekeink igényeinek megfelelő darabokat válasszunk, odafigyelve az apró extrákra, mint például a fülhallgató kivezető nyílás, a pánton lévő karabíner, vagy plusz egy pici rekesz a táska elején.

Stílus

Na de mik azok a minták amikben garantáltan a suli legvagányabb csaja/ sráca lesz gyermeked?

Sportos

Az ilyen típusú hátizsákok népszerűsége a mai napig töretlen a nebulók között. Praktikus, divatos, továbbá minden tanszer belefér az tolltartótól a tornazsákig. Ugyanakkor idősebb korában is hasznára válhat gyermekednek, mivel nem a klasszikus iskolatáska formában készült, így más célokra is használható lesz a későbbiekben.

Csajszis

A lányoknál mindig is vérre menő divatkérdés volt az iskolatáska, kezdve a legkisebbektől. Ennek következtében a gyártók is egyre színesebb, lélegzetelállítóbb mintázatokkal állnak elő, a kis hölgyek legnagyobb örömére

Mustársárga

Az elmúlt időszak slágerszíne, ami a mai napig nem ment ki a divatból! Számtalan helyen, számtalan ruhadarabban megtalálható, így a hátizsákok sem úszhatták meg a mustárlázt! Sokan úgy gondolják lecsengőben van, azonban biztosíthatlak, még hosszú ideg benne lesz a divatban!

Egyszerű, letisztult

A másik nagy klasszikus! 1-2 színből álló kombináció, diszkrét logózással, egybefüggő elemekkel. Tartja a mondás, hogy az eleganciához nem lehet elég fiatal az ember. Az ilyen típusú táskákkal lányok, fiúk egy lépéssel közelebb kerülhetnek a felnőtté váláshoz!

Ha van bármi amiben nem vagy biztos az iskolakezdéssel kapcsolatban, vagy egyszerűen csak tanácsot szeretnél kérni, keress bátran Facebook üzenetben a Dressa oldalán, vagy emailben a dresszakerto@gmail.com címen!