Mikor fogadjuk már el, hogy jégeralsót húzni a nadrág alá, az nem elítélendő? Már régóta ott van a lehetőség számunkra, hogy a hideg időkben viseljünk aláöltözetet a nadrág alá. A férfiak egyik része boldogan használja is, viszont a többség nagyon óckodik a gondolattól, hogy jégeralsót, vagy ne adj Isten férfi harisnyát húzzon a hideg ellen. Pontosan miért is annyira megosztó ez a kérdés? Ha már olyan régóta ott kering a levegőben, miért nem lett még általánosan elfogadott, hogy a férfi is viselhet aláöltözetet? A következő sorokban ezt próbáljuk kideríteni.

A jégeralsó nem harisnya

Az egyik oka a jégeralsó elutasításának az lehet, hogy sokan a női harisnyához hasonlítják. Pedig egyáltalán nem egyezik meg a kettő.

Nézzük is meg mitől harisnya a harisnya? A harisnya egy vékony nylon, elasztán, vagy pamut ruhadarab, melynek célja a láb megóvása, védelme és melegen tartása. A vastagságát a den szám jelöli, mely a szálvastagságra utal. A 8 denes harisnyától egészen a 200+ denes harisnyáig mindenfélét találhatunk. Miben is különbözik akkor a jégeralsó a harisnyától? Sokkal vastagabb, mint egy átlag harisnya illetve lábfej része sincs. Szinte mindegyikben úgy alakították ki a fazont, mint a tapadós férfi boxereknél, azaz bőven van hely a férfi nemiszervnek. Nem kell félni attól, hogy elnyomja vagy összepréseli azt a területet. A tévhitek és az előítéletes hozzáállás veszélyesen beskatulyázta a jégeralsó használatát.

“Miért húzzak én fel ilyesmit? Talán nőnek nézek ki?”
“Nem vagy igazi férfi, ha megijedsz egy kis hidegtől”

Ideje hát eltörölni ezt a gondolkodási formát, hiszen nem a viselt ruha határozza meg, hogy ki mennyire férfi, hanem a felelősségvállalás a minket érintő ügyekben.

A legnépszerűbb jégeralsóink:

Vajon mit mondanak a nők a jégeralsót hordó férfiakról?

“34 éves családanya vagyok. A férjemmel 8 éve élünk boldog házasságban, amit a 3 éve született kislányuk csak még jobban bearanyoz. Az első jéger alsóját a páromnak még én vettem neki karácsonyra, melyet elég elutasítóan fogadott. Meggyőztem, hogy legalább egyszer próbálja ki a farmerja alá (amit úgysem lát senki) és ha kényelmetlen lesz neki nem fogom többet nyaggatni vele. A kipróbálás után nagyon elégedett volt vele és azóta is minden télen ha bejönnek a hidegebb napok már veszi is elő. Szerintem nyugodtan használhatná több férfi is hiszen egyáltalán nem ciki ha valaki ilyesmit hord. Sőt szexi is lehet egy jól feszülős alsó egy férfin. Gondoljunk csak a biciklis nadrágra.”

“Nem értem miért derogál sok férfinak az a gondolat, hogy jégeralsót húzzon. Gondolom ők is fáznak télen a hidegben, akkor meg miért nem használják? Szerintem egyáltalán nem gáz,ha ilyet visel egy férfi. Meg egyébként is a nadrág alatt nem is látszik.”

A sport és a jégeralsó!

Mikor középiskolásként először mentem sítáborba, mindenki javasolta, hogy a sínadrág alá még mindenképp vegyek fel egy jégeralsót. Nem érdekelt, hogy miért mondják és csak kinevettem őket. Egy napi síelés után meg is értettem, hogy miért mondták, mert nap végére már nagyon fázott a lábam. Azóta mindig figyelek, ha megyek valahova síelni mindig legyen elcsomagolva jégeralsó is.

A sportolás terén szerencsére már nagyon elterjedt a megfelelő aláöltözet. Legyen szó akár síelésről, biciklizésről, futásról, vagy esetleg jógázásról. Egyes jégeralsókat önmagában is hordhat az ember és anyagának illetve kialakításának köszönhetően remekül kezeli az izzadságot, valamint a hőtartó képességük is igen magas. Minden csak megszokás kérdése. Eleinte kicsit szűk érzés lehet egyes férfiaknak ilyen ruhadarabok hordása, de a hosszú távú előnyei mégiscsak fontosabbak.

Larry Fitzgerald egy profi sportoló nyilatkozott a témában: ”miért szégyelljem azt a tényt hogy szeretek hordani sportoláshoz jégeralsót? Az a különbség egy harisnya és ez között, hogy sűrűbben szövött ezáltal jobban tartja az izomzatot a lábon. Továbbá segíti a véráramlást is, így az izmaim is jobban teljesítenek a használata során.”

Honnan ered a jégeralsó?

A 19. század elején kezdett elterjedni az az alsó ruházat mely egyszínű kezeslábas volt. Különleges ismertetőjegye pedig a kigombolható hátsó része volt. Szerintem mindenki fel tud idézni egy olyan vadnyugati filmjelenetet ahol az egyik szereplő az ágyból kikelve ilyen ruhát visel. Ebből az alsó ruházatból alakult ki a ma ismert jégeralsó. A magyar nyelvben használt elnevezése pedig Jeager nevéből ered, aki a 19. század közepén alsóneműt árult férfiaknak és nőknek.

Lássuk mit mondanak azok a férfiak akik rendszeresen használják?

“Én azért hordom, mert kényelmes. Nem érdekel, hogy mit gondolnak az emberek. Általában a reggeli futásnál szoktam használni és úgy tűnik, hogy sok nőnek tetszik, hogy ilyet hordok. Az idősebb nők gyakrabban figyelnek fel rám, mint a fiatalabbak, de azért minden korosztályból akad aki ha meglát, akkor rám mosolyog. Sosem tapasztaltam rosszalló pillantást nőktől, csak egy-két férfitól. Mindenképp ajánlom azoknak akik rendszeresen futnak, mert a hideg reggeleken sem fázik a láb benne. Azzal pedig senki ne törődjön, hogy mit gondolnak mások. A lényeg, hogy jól érezze magát az ember a bőrében.”

“Különösen szeretem hordani télen, mert nagyon jól melegít. Sokat dolgozok kint, ezért mindenképp meg kellett oldanom, hogy ne fagyjon le a lábam. Nadrág alá bőven elfér és nem is feltűnő, hogy ilyesmit hordok. Habár az igazat megvallva annyira nem is érdekel, hogy ki mit gondol erről. Mellesleg azóta a munkatársaimnak is beajánlottam ezt a megoldást és azóta ők is jégeralsót vesznek fel a nadrágjuk alá.“

Kedves olvasók ti mit gondoltok erről a témáról? Tényleg ennyit kell foglalkozni más emberek véleményével? Szerintem ideje kilépnünk a felesleges előítéleteinkből és elfogadni valami új és jó dolgot! Le az elnyomással, a hideggel és a lábremegéssel, hordjunk jégeralsót!

Jégeralsó kínálatunkhoz kattints ide»