A forró napokon biztos te is megkérdezted már magadtól, hogy kell-e egyáltalán ilyenkor zoknit húzni?

A zoknikat nyáron sokszor meghurcolják a kissé megosztó, de kétségkívül kényelmes zokni-szandál kombináció miatt. Pedig a zokniknak igenis van létjogosultságuk még a legnagyobb kánikulában is.

Dresszakértői cikkünkben utánajártunk annak, hogy miért érdemes, és hogyan kell zoknit viselni nyáron.

Miért fontos a nyári zokniviselés?

Ha nyáron is félcipőt, edzőcipőt, vagy bármilyen zárt lábbelit hordunk, akkor mindenképpen vegyünk fel hozzá zoknit is!

Hogy miért?

Ha a cipőnk alá semmilyen zoknit sem veszünk fel, akkor nem lesz semmi, ami felszívja az izzadtságot. A nedves közeg pedig egészségtelen a láb számára. Kikezdheti a bőrt, és sérüléseket okozhat, valamint ideális közeggé válhat a baktériumok és gombák elszaporodására.

Milyen típusú zoknit viseljünk nyáron?

Manapság a gyártók odafigyelnek arra, hogy szinte bármelyik lábbelihez meg tudjuk találni az ideális zoknit.

Nyáron a fél- és edzőcipőkhöz húzzunk titokzoknit! A balerinacipőkhöz és egyéb, nagyobb területet szabadon hagyó cipőkhöz húzzunk olyan láthatatlan zoknit, ami csak a lábujjainkat és a sarkunkat fedi le!

Milyen anyagú zoknit viseljünk nyáron?

A melegben különösen fontos, hogy a zokni anyag minél nedvszívóbb, szellősebb legyen. Ilyenkor érdemes a minél magas pamuttartalmúakat, vagy egyéb, jó nedvszívű képességű anyagokat választani, mint a bambusz.

Érdemes lehet még különlegesebb, antibakteriális anyagokat is választani, mint az ezüstszál. Az ezüstszálas zoknik az ezüst baktériumölő hatása miatt antibakteriális, gombaölő közeget tudnak adni a lábnak, és csökkentik az izzadását.

Milyen színű és mintájú zoknit érdemes nyáron viselni?

Nyáron érdemesebb a világosabb színeket választani a divat és a kényelem szempontjából is. Egy fehér színű pamut zokni sokkal szellősebb tud lenni, mert nem használtak festéket az elkészítésénél. A vidám színek és minták akár fel is tudnak dobni egy nyári szettet.

Egyre divatosabb irányzattá növi ki magát az is, hogy tavasszal és nyáron mintás bokazoknikkal tegyük még különlegesebbé az öltözékünket.

Kompressziós zoknik nyáron

Nyáron a meleg hatására kitágulnak a láb erei, és ez sokaknál fájdalmas, elnehezült, bedagadt lábakat eredményezhet.

Ezekre a panaszokra szerencsére megoldást nyújthat egy kompressziós zokni, ami a kompressziós harisnyához, vagy térdfixhez hasonlóan nyomást gyakorol a lábszárra, és úgy serkenti a keringést.

Ezeknek a zokniknak az anyaga sztreccses, rugalmas kell, hogy legyen, mert csak így tud kompressziós hatást kifejteni, viszont emiatt nem lesznek olyan szellősek, kényelmesek.

Zokni szandállal?

És akkor végezetül essen még szó a megosztó zokni-szandál párosításról is! Az tény, hogy ez a kombináció nem véletlenül vált népszerűvé: rendkívül kényelmes és szellős viseletet biztosít, hiszen felszívja az izzadtságot, miközben a lehető leglégáteresztőbb közeget adja. Mivel esztétikailag nem nyújt valami szép látványt, ezért főleg gyerekeken és az idősebb generációk tagjain szokott előfordulni.

Az utóbbi években azért tapasztalható egy olyan irányzat is, ami szembemegy a zokni-szandál kombináció tiltásával, és direkt arra buzdít, hogy divatosabb, akár mintás zoknikkal és szandikkal tegyük izgalmasabbá a megjelenésünket. A sportos, márkás zokni és papucs párosítás szintén nagy slágerré vált a fiatalabbak körében.

Összegezve tehát nem lehet kijelenteni, hogy a zokni-szandál párosítás jó választás, vagy csak az ízlésficam jele. Vannak akiknek kifejezetten jól tud állni, és vannak, akiket nem érdekel, hogy ki mit gondol a szuper-kényelmes öltözékükről.