A ,,kompressziós" szó jelentése nyomás, összenyomás. Ebből kiindulva, nem nehéz kitalálni, hogy a kompressziós harisnya szó alatt egy olyan harisnyára kell gondolni, amely arra lett kitalálva, hogy megelőzze és megakadályozza a vénás rendellenességek kialakulását.

A kompressziós harisnyák lábszár körül viselt, szorítóerőt kifejtő harisnyák. A hagyományos harisnyákkal szemben, ezek a harisnyák a szorítőerőt a bokánál és a lábfejnél fejtik ki, majd fokozatosan felfelé egyre csökken a szorításuk.

Legnépszerűbb kompressziós harisnyáink:

Scudotex 433 kompressziós 40 denes harisnya
Scudotex 433 kompressziós 40 denes harisnya
2 390 Ft
MEGNÉZEM »
Cabifi Classic 140 kompressziós harisnya
Cabifi Classic 140 kompressziós harisnya
4 390 Ft
MEGNÉZEM »
Gabriella 8100 Medica Relax 20 kompressziós harisnya
Gabriella 8100 Medica Relax 20 kompressziós harisnya
1 290 Ft
MEGNÉZEM »

Vénás rendellenességek közé tartozik például az ödéma, a krónikus vénás elégtelenség, a visszér, a vénás thromboembolia, nyiroködéma, lábszárfekély, a phlebitis és a trombózis. Természetesen a felsorolt betegségeken felül is hasznos kiegészítője lehet például sportolóknak, várandósoknak, fájós lábúaknak, ülő munkát végzőknek, vagy olyan személyeknek, akik sűrűn, hosszú utakat tesznek meg repülővel.

A kompressziós harisnya helyes használata

Sokan megijednek, amikor először bontják ki az újonnan vásárolt kompressziós harisnyájukat és azt tapasztalják, hogy kinézetre meglehetősen kicsinek tűnik. Ilyenkor nem szabad kétségbe esni, hiszen ezek a harisnyák nagyon nyúlósak és pont arra lettek tervezve, hogy a fokozatos szűkülésükkel megfelelő módon szorítsák a lábakat.
Ehhez a szorításhoz természetes, hogy egy első ránézésre egy túl kicsinek tűnő harisnyát fogunk kibontani, amit nehezebben tudunk majd felhúzni magunkra.

Fontos megjegyezni azt is, hogy pár használat után már könnyebben fog menni a felhúzása, hiszen az anyaga nyúlni, alkalmazkodni fog a testünkhöz.

De hogyan is lehet a leggyorsabban a legproblémamentesebben felhúzni egy kompressziós harisnyát?
Íme pár hasznos tanács, amik betartásával megkönnyítheted magadnak a felvételét:

1. Érdemes még a nap elején, felkelés után felhúzni, mert olyankor a legkisebb a láb átmérője, ami a nap folyamán egyre nagyobb lesz a lábdagadás miatt.

2. Fontos az is, hogyha előtte megfürdünk, akkor legyen minél szárazabb a bőrünk, mert ha egy kicsit is nedves lesz, akkor sokkal nehezebben tudjuk majd felgörgetni rajta a harisnyát.

3. Távolítsunk el a kezünkről minden olyan ékszert, amiben megakadhat a felvétel során a harisnya!

4. Üljünk rá egy székre, amiről könnyedén fel tudunk majd állni!

5. Dugjuk be a harisnya egyik szárába a kezünket egészen a sarok-részéig, ahol a hüvelykujjunkat dugjuk bele a sarokba!

6. Szorítsuk a sarokrészben lévő hüvelykujjunkat a többi ujjunkhoz, majd fordítsuk ki a harisnyát!

7. Hagyjunk körübelül 2 cm-nyi részt, ami továbbra is befelé van fordítva! Ide fogjuk majd bedugni a lábujjainkat.

8. Egy kicsit húzogassuk oldalra ezt a visszafordított lábujjrészt, majd óvatosan helyezzük bele a lábujjainkat és toljuk őket a végéig úgy, ahogy azért maradjon egy kis hely az elején, mert ha túlságosan feszülni fog a lábujjaknál, akkor könnyebben kilyukadhat viselés közben!

9. Nagyon figyeljünk arra is, hogy a lábujjrész összevarrása vízszintesen és egy vonalban legyen a lábujjainkkal, mert ha rosszul fog állni, akkor kényelmetlen lesz a felhúzás után!

10. Miután megbizonyosodtunk róla, hogy a lábujjainkon jól áll a harisnya vége, gyengéden görgessük egy kicsit a harisnyát a sarkunk felé!

11. Ezután fogjuk meg a kifordított harisnya derékrészét és a hüvelykujjaink segítségével görgessük fel azon az oldalon, amelyiken bedugtuk a lábujjainkat!

12. Amikor a görgetéssel elérünk a lábujjainkig, akkor kezdjük el óvatosan kifordítani és ezzel egyben felhúzni a lábunkra a harisnyát, addig amíg az a térdünk alá nem ér!

13. Ismételjük meg az eddig leírtakat a másik lábunkon is!

14. Ezután álljunk fel és felváltva húzzuk az egyik majd a másik oldalát a harisnyának, addig, amíg el nem érünk a combunk közepéig!

15. Onnantól már mindkét oldalt is húzhatjuk egyszerre, de figyeljünk rá, hogy mindezt nagyon óvatosan tegyük, odafigyelve a helyes használatra, nehogy kiszakadjon! Közben folyamatosan egyengessük az anyagot, hogy szépen feszesen simuljon a bőrünkre!

Hogyan fejti ki hatását a gyógyharisnya?

Hatását úgy fejti ki, hogy a kitágult felületes vénás rendszerből lassan a mélyvénás rendszer felé tereli a vért. Ezzel csökken az elvékonyodott vénák mérete, viszont ezzel szemben növekszik a véráramlás sebessége. Mivel az artériás nyomás növekszik, több vér jut a szívbe, a vénás nyomás pedig csökken, melynek köszönhetően csökken a vénás megbetegedések esélye és a vénák falai sem roncsolódnak. A lábak ,,könnyebbé válnak” és a fájdalom enyhül, vagy teljesen meg is szűnik.

Szerezd be nálunk a kompressziós harisnyádat!

Silca Nady 140 kompressziós combfix
Silca Nady 140 kompressziós combfix
4 590 Ft
MEGNÉZEM »
Scudotex 463 kompressziós 40 denes combfix
Scudotex 463 kompressziós 40 denes combfix
3 690 Ft
MEGNÉZEM »
Gabriella 8100 Medica Relax 20 kompressziós harisnya
Gabriella 8100 Medica Relax 20 kompressziós harisnya
1 290 Ft
MEGNÉZEM »
Scudotex 433 kompressziós 40 denes harisnya
Scudotex 433 kompressziós 40 denes harisnya
2 390 Ft
MEGNÉZEM »
Gabriella 8110 Medica Relax 40 kompressziós harisnya
Gabriella 8110 Medica Relax 40 kompressziós harisnya
1 390 Ft
MEGNÉZEM »
Silca Nady 140 kompressziós térdfix
Silca Nady 140 kompressziós térdfix
2 490 Ft
MEGNÉZEM »
Cabifi Classic 140 kompressziós harisnya
Cabifi Classic 140 kompressziós harisnya
4 390 Ft
MEGNÉZEM »

Az egészségügyi harisnyák két fajtája:

Az első csoport az úgynevezett gyógyharisnyáké, melyeket kizárólag orvosi konzultáció után, vénnyel, egyedi méretre szabottan vásárolhatunk meg. A szorítóerejük a boka, vagyis a lábszár végén legnagyobb, mivel ez a terület az, ahol ödéma leginkább kialakulhat. A szorítás fölfelé haladva egyre csökken, ahogy a visszérben a vér fölfelé áramlik. A  szorítóerő minimálisra csökken azokon a részeken, ahol már nincs akkora esély a visszértágulatra. 

Még egy alkalmazását érdemes kiemelni, ez pedig a nyirokpangás kezelése. Azon személyeknél, akiknél egy sebészeti- vagy sugár beavatkozást követően csökken a nyirokerek mennyisége, az erek nem tudják elszállítani a nyirkot és nyirokpangás alakul ki, amely folyamán a láb, vagy a kar megduzzad. A betegnek ilyen esetben különösen nagy szüksége van gyógyharisnyára, vagy kéz esetén rugalmas ujjak használatára.

A második csoport az úgynevezett támasztó harisnyáké, melyek szabadon, vény nélkül is megvásárolhatóak és kicsit enyhébb szorítóerővel rendelkeznek. Alkalmazásuk főleg a fáradt láb enyhítésénél javasolt, vagy a fentebb felsorolt betegség megelőzésénél hasznos. Ez harisnyafajta tulajdonképpen nyomás alatt tartja a felületi vénákat, ebből kifolyólag pedig megelőzi kitágulásukat. A támasztó harisnyák sokkal finomabbak, vékonyabbak a gyógyászati harisnyáknál, ebből kifolyólag a nyomás is kisebb, amit kifejtenek. Elasztánfonalakból készítik, különlegességük pedig az, hogy kétirányú a rugalmasság és a szorítóerő. Kifejezetten ajánlott várandós nőknek, akiknél a terhesség kísérője a visszértágulat is.

A szorításuk alapján 4 osztályba soroljuk őket:

A szorítás erősségétől függően 4 osztálya létezik a kompressziós harisnyáknak, melyből az első a leggyengébb, a negyedik a legerősebb. Az első osztályba tartozó méretek megfelelnek a hagyományos harisnyaméreteknek, viszont a másik három csopornál már pontos méretvétel szükséges az elkészítésükhöz. A szorítás erejét higanymilliméterben (Hgmm) mérik, és eloszlásuk, valamint célcsoportjuk így alakul: 

1. osztály (15-21 Hgmm): Fáradt lábaknál, a fáradtságérzet enyhítésére; enyhe visszértágulat (még nem történt ödémaképződés) esetére; várandós nőknél kezdődő visszértágulat kezelésére
2. osztály (23-32 Hgmm): Erős, fáradt lábfájásnál; ödémaképződéses visszértágulat esetén; trombofelbitisznél; enyhébb fekélyesedés után; visszérműtét után; komolyabb várandóssági visszértágulat folytán
3. osztály (34-46 Hgmm): Trombózis utáni visszérelégtelenség esetén; erős ödémaképződés esetén; komolyabb fekélyesedés gyógyulását vagy másodlagos visszérgyulladást követően
4. osztály (49+ Hgmm): Nyiroködéma és elefantiázis esetén

Hosszúságuk alapján négy kategóriába sorolhatóak:

 1. Térdig érő harisnya
 2. Combközépig érő harisnya
 3. Combtőig érő harisnya
 4. Harisnyanadrág

További kompressziós harisnyáinkat itt találod »


 Kompressziós harisnya GY.I.K.:

 • Miért jó nekem, ha kompressziós harisnyát viselek?

Ha van/volt valakid a családban, aki visszérbeteg volt, ödéma, vagy trombózis fordult elő nála, akkor mindenképp javalott a harisnya beszerzése. Ezen felül kismamáknak, sportolóknak, vagy szimplán ülőmunkát végezőknek is ajánljuk. Ezek a harisnyák olyan szövéssel készültek, hogy a tömörségi szint a bokánál a legnagyobb, majd szépen lassan enyhül, felfelé haladva.  Ennek a  technikának köszönhetően tulajdonképpen összenyomja a kitágult ereket, valamint felerősíti a lábizmok „szivattyúzó” hatását, mellyel csökkenti a vérpangás kialakulását a visszerekben és a vér könnyebben vissza tud áramolni a szív irányába.

 • Olvastam, hogy létezik többfajta erősség. Mi alapján válasszak?

Amennyiben még nem fordult elő semmilyen betegség, nincs komoly elváltozás, az első fokozatú, 15-21Hgmm vastagságú, úgynevezett támasztó harisnyát ajánljuk. Amennyiben a családban már volt példa visszeres betegségre, de Önnél ennek még nem mutatkoztak meg a jelei, megelőzésképpen úgyszintén jó választás.

Ha már vannak panaszai, a vastagabb változatra, úgynevezett gyógyharisnyára van szükség. Ehhez mindenképp orvosi vizsgálatra van szükség! 21Hgmm vastagság felett már orvosi vény szükséges a vásárláshoz.

 • Mikor érdemes viselni a harisnyát?

A reggeli órákban érdemes elkezdeni. A legjobb, ha egyből felvesszük, ha tudjuk, még mielőtt felállnánk. Lassan kell hozzászoktatni magunkat a harisnya viseléséhez: először pár órát viseljük, és ezt szépen lassan toljuk kii. A cél az, hogy végül addig tudjuk viselni, amíg aktívak vagyunk.

 • Mire kell odafigyelni egy ilyen harisnyánál?

Egy nagyon fontos tanács van: a kívánt magasságon sose húzzuk túl! A visszapöndörödő harisnya szorítja a lábat, ezzel megakadályozza a vér szabad keringését, ahelyett, hogy ezt serkentené. Amennyiben a harisnya lecsúszik, sürgősen meg kell igazítani!

 • Honnan tudom, mekkora harisnyára van szükségem?

Létezik erre a harisnyafajtára szabott pontos mérettáblázat, mely segít a választásban. Természetesen szakember segítségével a legkönnyebb a választás. 

 • Rendben van az is, ha boltban vásárolom meg vény nélkül, vagy mindenképp orvosnak kell kiírnia?

A legtöbb boltban, vény nélkül megvásárolható harisnya tökéletesen megfelel enyhébb vénás rendellenességeknél, de komolyabb rendelenességek esetén orvosi konzultációra van szükség, mert lehet, hogy egy erősebb harisnya sokkal jobb hatást ér el.

 • Érdemesebb kompressziós harisnyanadrágot beszerezni, vagy elég, ha boka-magasságig ér?

Ez kizárólag attól függ, hol van a probléma forrása. Ezt orvos segítségével tudja kideríteni, és ez alapján dől el, melyikre van szükségünk.

 • Kaphatók különféle színekben is kompressziós harisnyák?

Igen, kompressziós harisnyák kaphatók különböző színekben, illetve léteznek fényes és matt harisnyák is. Ezen felül választhatunk puhább, pamutosabb harisnyát, vagy ezüst szállal készült harisnyát, ami megvédi a bőrt a fertőzésektől.

 • Hogyan tudom óvni a harisnyát, hogy minél hosszabb ideig kitartson?

 Minden termékhez mellékelnek használati útmutatót, de amire mindenképp figyelni kell:

 • hideg, vagy langyos vízben mossuk
 • kézzel mossuk inkább, mosógép helyett
 • ne használjunk öblítőt a mosásnál, csak szappant, vagy enyhébb tisztítószert
 • sose tegyük ruhaszárítóba, inkább akasszuk fel valahova, ahol meg tud száradni
 • Mi a helyzet az időjárással? 30 fokban is viselnem kell a harisnyát?

Hihetetlenül hangzik, de nagy melegben még inkább szükség van kompressziós harisnya viselésére. Ilyenkor a vénás panaszok még jobban előjönnek, így a harisnya használata még fontosabb.  

 • Meddig kell hordanom a harisnyát?

Sok mindentől függ, hogy meddig kell hordani a harisnyát. Elsősorban függ az egészségi állapottól, attól hogy már van-e kialakult betegség, vagy csak megelőzésképpen viseljük. Attól is függ, mennyi fizikai aktivitást végzünk. A legideálisabb természetesen az, ha nappal viseljük, éjszakára pedig levesszük.

 • Alhatok kompressziós harisnyát viselve?

Amennyiben jó a méret, tökéletesen illeszkedik, semmi akadálya annak, hogy harisnyában aludjunk. Arra kell figyelni, hogy amennyiben bármilyen kellemetlenséget, zsibbadtságot, bizsergést, vagy fájdalmat érzünk, inkább vegyük le, mert akkor túl sok már lábunknak a nyomás. Illetve arról se feledkezzünk meg, hogy bőrünk is szeretne lélegezni, időnként azért aludjunk harisnya nélkül.

 • Mennyi időnek kell eltenie, mire érezhetem a kompressziós harisnya pozitív hatását?

 A harisnya egyből kifejti pozitív hatását, de előfordulhat, hogy hetek kellenek hozzá, hogy ez látványos legyen. Minden attól függ, hogy mennyire súlyos a probléma. Nagyon fontos, hogy ne várjunk csodára, a probléma nem fog eltűnni. A harisnya abban segít, hogy javítsa a körülményeket.

Nézd meg gyógyharisnyáinkat is!

Gabriella 8905 Medica Massage 20 térdfix
Gabriella 8905 Medica Massage 20 térdfix
690 Ft
MEGNÉZEM »
BC Vitality 20 Maxi alakformáló harisnya
BC Vitality 20 Maxi alakformáló harisnya
1 350 Ft
MEGNÉZEM »
Fiore Massage 40den medica bokafix
Fiore Massage 40den medica bokafix
950 Ft
MEGNÉZEM »

További gyógyharisnyákért kattints »