Ma minden nő melltartó nélkül jár! - Nemzetközi Melltartómentes Nap - 2019

Nemzetközi Melltartómentes Nap

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ezzel együtt kerül megrendezésre minden év október 13-án a Nemzetközi Melltartómentes nap, melyet a betegség megelőzéséért hívtak életre. Ezen a napon elképesztően sok nő dönt úgy, hogy megszabadul melltartója szorításától, és anélkül tudja le a napot. Azon hölgyek, akik mégsem szeretnének megszabadulni a védelmet nyújtó ruhadarabtól, azoknak azt tanácsolják a szervezők, hogy vegyenek lila színű melltartót.

Az ünnepnap eredetét 2011-ben kell keressük, mikor is egy Kanadai orvos útnak indította a kezdeményezést. Először július 9-én tartották a “No Bra Day”-t, azonban 3 év elteltével áthelyezték októberre a mozgalom ünnepét, hiszen ez a hónap a mellrák elleni küzdelem hónapja. A program célja, hogy felhívja a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre, azon belül is a megelőzés, és az önvizsgálat fontosságára. A közösségi média nyitott utat a kezdeményezés népszerűségének, lehetővé téve, hogy a “Melltartómentes nap” világszerte ismert, és elismert ünnepnappá váljon. Hagyománya van, hogy ezen a napon nők milliói posztolnak magukról olyan fotót, amin melltartó nélkül szerepelnek. A kezdeményezésben olyan sztárok is részt vettek, mint Lady Gaga, Kim Kardashian vagy Kendall Jenner. A melltartó viselés ellen már korábban is előszeretettel tüntettek hölgyek. Először a hippi-korszakban, az 1960-as években protestáltak a melleket bezáró darabok, ellen. A dolog ekkoriban odáig ment el, hogy két San Francisco-i egyetemista lány tüntetésbe kezdett egy beígért törvény ellen, miszerint a nők nem járhatnak az utcán melltartó nélkül. Ellenszenvüket kifejezve fedetlen felsőtesttel sétálgattak az egyetemi campus körül, vélhetően férfi hallgatótársaik legnagyobb örömére. Ugyanebben az évtizedben, az 1968-as Miss America szépségversenyen egy feminista csoport tüntetett a nők jogaiért, akik melltartókat égettek, valamint rituálisan kidobták őket egy erre a célra felállított kukába!

Nemzetközi Melltartómentes Nap

Részvétel


Nem hivatalos adatok szerint már a 2012-es Melltartómentes napon nagyságrendileg 400 ezer nő vett részt világszerte.A közösségi médiának köszönhetően a megmozdulás 2017-re hihetetlen mértékben nőtt. A programhoz kapcsolódó felhívásra, miszerint posztolj fotót melltartó nélkül #nobraday hashtag-gel, közel 82 000 fotót töltöttek fel nők, a világ minden tájáról! Nők milliói vonultak az utcára melltartó nélkül, felhívva a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre, valamint az önvizsgálat fontosságára! Emlékeztetnek, hogy ha teheted adakozz a mellrák ellen harcoló alapítványok felé, valamint buzdítják a férfiakat, hogy úgy járuljanak hozzá a megmozduláshoz, hogy egy ruhadarabjukat erre a napra lilára cserélik. Ez a szám a tavalyi évre tovább nőtt, idénre pedig minden eddiginél több résztvevőre számítanak, akik egy napra otthon hagyják melltartójukat!

Érdekesség, hogy a nemzetközi No Bra Day, azaz a Melltartómentes nap és a hivatalos októberi Mellrák elleni küzdelem hónapja között nincs hivatalos kapcsolat. A melltartómentes napot egy mellrák ellen harcoló alapítvány sem karolta fel, és emelte hivatalos ünneppé, így a világ női által fenntartott virális eseményként maradt fenn. Ennek megfelelően kizárólag közösségi szervezésű eseményekkel találkozhatunk a mozgalommal kapcsolatban. A közeljövőben remélhetőleg megtörténik az áttörés, és a hivatalos szervezetek által elismert ünneppé avanzsál a Melltartómentes nap, és még inkább fel tudja hívni majd a figyelmet a mellrák elleni küzdelem fontosságára.

Nemzetközi Melltartómentes Nap

A gyilkos kór elleni harcban kiemelten fontos szerepe van a megelőzésnek. A nap mottója: Egy nap melltartó nélkül, a mellrák elleni küzdelem jegyében. Ennek megfelelően a küzdelem legelső és talán legfontosabb része a megelőzés. A hatékony prevenció érdekében fontos az önvizsgálat. Minden menstruációs ciklusban ugyanazon a napon kell elvégezni. Emellett érdemes elmenni minden évben mellrákszűrésre, hiszen az időben felfedezett, és kezelt mellrák az esetek 80%-ában gyógyítható! Életkortól függően dönts a mammográfia és a mell ultrahang között. 35 év alatti hölgyek esetén az utóbbi, míg 35 év illetve plasztikai műtét esetében az előbbi módszer ajánlott.

A mellrák elleni küzdelem mellett a Melltartómentes világnak történetében van egy komoly fricska, amely a melltartó pártiaknak szól. Hiszen egyesek, akik részt vesznek a Melltartó mentes nap kezdeményezésében úgy vélik, hogy a melltartó viselésnek rengeteg hátránya van, amelyet igyekeznek elkerülni. Ha folyamatosan melltartót hordasz, a melleid elkényelmesednek a folyamatos alátámasztástól, majd idővel a mellizom elgyengülnek, aminek következtében a melleid megereszkednek, annak pedig senki sem örül. Korábban már említést tettünk a férfiakról is, akiknek nem kell izgulni, hogy “kimaradnak a jóból”! Az ötletgazdák gondoltak az erősebbik nem képviselőire is, ők úgy tudnak szolidaritást nyilvánítani, hogy ezen a napon valamilyen lila színű ruhadarabot viselnek.

Nemzetközi Melltartómentes Nap

Feminista akciók


Korábban már említettem az a bizonyos “Miss America” versenyt, ami végül feminista tiltakozásba fordult, majd a résztvevők egyesével dobálták bele melltartóikat és egyéb női holmijaikat a “Szabadság szemetes ládájába”. Ezeket ekkor úgy jellemezték mint a “nők kínzásának eszközei”, amelyek gúsba kötik a nőket. Ezen felül sztereotipikus női holmikat égettek tovább nyomatékosítva szándékukat. Sok kritikus bélyegezte ezen megmozdulásokat a szexizmus manifesztációjának, ami negatív irányba mozdította el tiltakozás alapból erkölcsileg elfogadható motivációit.

A Nemzetközi Melltartómentes nap viszonylag új, azonban annál dinamikusabban fejlődő, jelentős ünnepnap lehet a közeljövőben. A Mellrák elleni küzdelem hónapjában külön öröm látni, hogy ennyi nő igyekszik a figyelem középpontjába állítani egy ilyen jelentőségteljes eseményt!