Régebben az alakformálókat csak különleges alkalmakra vették fel, de manapság már sokan vannak, akik a mindennapokban is viselik őket annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki az alakjukból.

Ha Te is szeretnél beszerezni egy alakformáló fehérneműt, de nem tudod, hogy hogyan is kéne kezdeni, akkor jó helyen jársz.
Dresszakértői cikkünkben összegyűjtöttűnk minden olyan tudnivalót, amit érdemes átnézni az alakformáló választás előtt .

Mielőtt még belemélyednénk az alakformáló típusok részleteibe nézzük meg azt is, hogy pontosan miben is különbözik egy alakformáló öltözék a többitől!

Mi az az Alakformáló fehérnemű?

Az alakformálók fő célja az, hogy egy simább egységesebb alakot varázsoljanak, amiken jobban fognak mutatni a ruhák. A pozitív mellékhatásuk lehet, hogy megnövelik az önbizalmadat. Az alakformálók nemcsak a testet teszik szebbé, de az alattuk lévő fehérnemű átlátszódását is megakadályozzák. A viselésükkel eltüntethető a ruhán átütő bugyivonal, vagy melltartó. Egy szuper alakformáló viselése az egyik leggyorsabb módja lehet annak, hogy szexisebbnek érezd magad.

Mindannyiunknak vannak olyan testrészei amikkel nem vagyunk megelégedve, és szívesen változtatnánk rajta. Az alakformálók azonnali segítséget tudnak nyújtani ezeknek a területeknek a formázására.

Szeretnél laposabb hasat és karcsúbb derekat? Vagy inkább a csípődet és a combjaidat fognád össze? Ma már mindenféle testrészre találhatsz alakformáló megoldást.

Ma már olyan alakformálók is vannak, amikben beépített bugyi és melltartó is található. Így nem kell attól tartanod, hogy majd kényelmetlen lesz az alakformálód a saját fehérneműd miatt.

A legtöbb alakformáló olyan rugalmas anyagokból van, mint az elasztán, vagy a nylon. Ezek azért olyan népszerűek, mert összefogják az alakot különböző erősségű kompresszióval.

Szükséged van egy kis extra tartásra és formálásra? Akkor olyan modelleket keress amikben merevítők is vannak! Ezek a merevítők szó szerint átformálják az alakot. Manapság már számtalan alakformáló variáció és erősség közül lehet válogatni.

Milyen különböző erősségei lehetnek egy alakformáló fehérneműnek?

Az alakformálók különböző erősségű alakformálásra lettek megtervezve. A gyengédtől az extra-erős formázásig számtalan variáció létezik. Ezek közül a fő fokozatok a következők:

Gyengéden alakformáló hatású fehérneműk

A legkevésbé erős kompressziót kifejtő alakformáló fehérneműknél a gyengéd alakformálás kifejezést szoktuk használni.
Ha csak egy kis segítségre, összetartásra és a vonalaid simábbá tételére van szükséged, akkor érdemes ezt az erősségi fokozatot választanod.

Ezt az erősséget gyakran szokták választani mindennapi viseletnek, hiszen nem szorít annyira, de mégis ad egy alakformáló hatást.
A legnépszerűbbek közülük az alakformáló trikók, body-k, harisnyák és bugyik.
Ha ezekre az alakformálókra vesszük fel a kedvenc blúzunkat, vagy ruhánkat, akkor sokkal kényelmesebb, letisztultabb összhatást tudunk elérni.

Közepes alakformáló hatású fehérneműk

A gyengéd után a közepes erősségű alakformálók következnek.
Ha szeretnéd laposabbá tenni a hasadat, vagy az oldalt kidudorodó hurkácskáidat, akkor ez a neked való erősségi fokozat.

A legtöbb közepes erősségű alakformáló rugalmas betoldások segítségével ad új formát a problémásabb részeknek. A kompressziót vagy az egész felületen, vagy bizonyos testrészekre koncentrálva fejti ki. Így te dönthetsz arról, hogy mire van szükséged: egész alakos formálásra, vagy csak bizonyos domborulatok kordában tartására.

Ha azt szeretnéd, hogy a fehérneműid láthatatlanok maradjanak az öltözéked alatt, akkor olyan alakformálókat keress, amik varrás nélküliek és nincs rajtuk semmi extra díszítés. Keresd a nevükben és a leírásukban a seamless, varrás nélküli, lézervágott, vagy lapos varratokkal kifejezéseket!

A legtöbb közepes erősségű alakformáló szintén alkalmas arra, hogy egész nap viseljük őket - persze érdemes előtte letesztelni, hogy mennyire kényelmes az adott modell.

Erős alakformáló fehérneműk

Ha valamilyen fontos eseményre készülsz ahol szeretnéd a legjobb formádat hozni, akkor válaszd az erős alakformáló hatású fehérneműket!

Ezek az alakformálók nagyobb kompressziót fejtenek ki, és garantáltan karcsúbb vonalakat varázsolnak. Az erősebb nyomás miatt ezeket a modelleket már nem ajánljuk egész napos viselésre, viszont egy elegánsabb eseményen tökéletes önbizalomnövelők lehetnek a ruhakölteményünk alatt.

Ezek közül az alakformálók közül is sok típus van a piacon az egész alakos bodyk-tól és alakformáló ruháktól, a speciális területekre összpontosító bugyikig és trikókig.

Milyen típusú alakformáló fehérneműt válasszak?

Ahogy nőtt az alakformálók népszerűsége, úgy lett egyre több típus is belőlük. Amikor választani kell belőlük, akkor az erősség kiválasztása után azt kell figyelembe venni, hogy melyik testrészeinket szeretnénk kordában tartani/újraformázni.

Alakformáló trikó

Ha a hasadat, a derekadat és hátadat szeretnéd formálni, akkor az alakformáló trikókat Neked találták ki. Ezek a modellek minden szorítási erősségben kaphatóak és ideálisak lehetnek arra, hogy kisimítsák az oldalt megjelenő hurkácskákat.

Néhány fajtában beépített melltartó is van, vagy direkt úgy lett kialakítva, hogy könnyedén alá lehessen venni egy melltartót is. Ha jobban szeretnéd a saját melltartódat viselni és nem szeretnéd, hogy lenyomja az alakfromáló trikód, akkor keress olyan stílusút aminek a direkt hiányzik a mellrésze! Így a melleid lenyomása nélkül tudod majd formázni az egész felsőtestedet.

Régebben az alakformáló trikókon semmilyen díszítés nem volt, és csak semleges színekben lehetett őket kapni, de manapság már olyanokat is gyártanak, amik akár önmagukban is viselhetőek.
A trikók nyakkivágásából is több variáció létezik. Választhatsz a V nyakkivágású, a környakú, és a mélyen dekoltált fazonok közül.

Alakformáló bodyk

Ha szeretnéd a hasadat, a hátadat, a derekadat, és a csípődet is formázni, akkor válaszd Te is az alakformáló body-kat!
Az úszódresszhez hasonló kialakításuk lehetővé teszi, hogy az egyik leghatásosabb módon formázd a vonalaidat. A legtöbben beépített melltartó rész is van - így nem kell tartanod attól, hogy kényelmetlen lesz őket melltartó fölé húzni.

Mindenféle kompressziós erősségben kaphatóak ezek a fehérneműk is - így ideálisak lehetnek mindennapi, vagy egy különlegesebb alkalomra való viselésre is.

Szűk blúzok, ruhák és egyéb testhezálló öltözékek alá szintén ideális lehet egy ilyen body viselése.
Ha szeretnéd a combjaidat és a csípődet is formázni, akkor olyan bodyt keress aminek szárai is vannak!

Alakformáló száras bugyik

Ha csak a combjaidat és a csípődet szeretnéd formázni, akkor viselj alakformáló nadrágokat!
A rövid szárútól az egész lábat befedőig mindenféle hosszúságban kaphatóak ezek az alsók. A kompresszió erőssége szintén kiválasztható náluk.

Jól gondold meg azt is, hogy milyen magas legyen a dereka ezeknek az alsóknak! A magasított derekúak segítenek abban is, hogy ne buggyanjon ki a bőr a derekadnál és ne vágjon ketté a derékszegély. Ha a derekadnál nincs gond, akkor keress lézervágott szegélyű alsókat - így biztosíthatod a bőröd és az alsód szegélyei közti sima átmentet!

Ezeknél a modelleknél nagyon fontos, hogy ne csússzanak fel, vagy le a szegélyek, ezért ügyelj arra, hogy olyanokat válassza mikben rugalmas betoldások, vagy belső szilikoncsíkok is vannak!
Az alakformáló trikókhoz hasonlóan az alakformáló nadrágokból is van olyan típus amit önmagában is lehet viselni.

Alakformáló bugyik

Ha a hasadat és a hátsódat szeretnéd formázni, akkor elég lehet az is, ha az alakformálók legegyszerűbbikét választod: az alakformáló bugyit. Ez a modell is kapható minden erősségi fokozatban és változatos stílusokban, mint a tanga, női boxer és normál bugyi.