Lássuk be - a leggingsek manapság már mindenütt jelen vannak. És nem úgy tűnik, hogy hamarosan el fognak tűnni. A hidegebb őszi-téli napoktól kezdve a melegebb, tavaszi-nyári hónapokon át, ez a sokrétű öltözék nagyon sok nő ruhatárában jelenet állandó szereplőt.

Menj edzőterembe, az ügyeidet intézni, baráti ebédre, vagy egy romantikus vacsorára - úgy tűnik, hogy bármilyen alkalomra ideális viseletet nyújthat egy jól kiválasztott leggings.

Ha eddig még nem volt leggingsed, de szeretnéd kipróbálni ezt az öltözéket, akkor lehet, hogy nem tudod pontosan, hogy hol is kéne kezdeni. Milyen típusok vannak és melyiket érdemes választani? Mi divatos éppen és mi nem?
Az is lehet, hogy már van leggingsed, de szeretnéd őket jobban viselni.

Bármelyik kategóriába is esel, az összeállításunkban könnyedén meg fogod találni azt, amit a leggingsekről szeretnél tudni. Kezdjük akkor az alapokkal:

Mi az a leggings?

Régebben (olyan 1960 óta) leggingseknek hívták azokat a rugalmas anyagú, testhez simuló öltözékeket, amiket a lábunkon viseltünk. Likrából, nejlonból, pamutból, és poliészter keverékekből álltak, hogy minél jobban rásimuljanak a testre és leginkább egy olyan harisnyára hasonlítottak, aminek levágták a lábfejét. Voltak még gyapjúból, selyemből, és más szintetikus anyagokból készült modellek is. Általában nők viselték őket, de a férfi típusok is előfordultak.

Mi a különbség a leggingsek és a harisnyák között?

A mai leggingsek és harisnyák hasonlítanak egymásra, ami miatt nehéz megállapítani, hogy mik köztük a hasonlóságok és a különbségek. Mindkettő modell testhez simuló, rugalmas anyagú öltözék, amit a lábra kell felhúzni. A fő különbség az, hogy a Leggings sokkal vastagabb, nem áttetsző, melegebb közeget ad, és nincs lábfeje. Ezzel ellentétben a harisnyák akár direkt áttetsző anyagból vannak, vékonyabbak és a lábfejet is befedik. Mivel a leggingsek kevésbé átlátszóak, ezért vannak olyan nők, akik nadrágként hordják őket. A harisnyáknak viszont nem hordhatóak önmagukban. Őket ajánlatos olyan ruhák és szoknyák alá felvenni, amik elöl-hátul eltakarják a csípőt.

Miért viselj leggingset?

Általában mindenki ugyanazon okok miatt szereti a leggingseket: nyúlósak, kényelmesek, divatosak és változatos kínálat van belőlük. Alakformáló hatásuk és előnyös viseletet ad a nőknek akkor, ha megfelelő típust választják belőlük. Egy nadrághoz képest sokkal kényelmesebb viseletet tudnak adni, miközben mégis kiemelik a nőies alakot.

Hogyan kell állnia egy leggingsnek?

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés a leggingsekkel kapcsolatban az, hogy milyen módon kéne megállapítani a megfelelő méretet és szabást. Mikor számít túl szorosnak, vagy túl lazának? Honnan lehet tudni, hogy a megfelelő méretet választottam? Ezekre a kérdésekre van pár általános hüvelykszabály, amiket követve könnyedén megtalálhatod a megfelelő leggings méretedet.

1. Töltsd ki a leggingsedet!

Amikor felveszel egy leggingset, akkor olyannak kell érezned, mintha egy második bőr lenne rajtad. Szorosan rá kell simulnia a hátsódra, a combjaidra, és a vádlijaidra - de ne annyira, hogy bevágjon, kényelmetlen legyen, vagy dombocskákat képezzen. Ha derékszegélyednél azt látod, hogy a bőröd hurkát képezve kibuggyan a leggingsedből, akkor valószínű, hogy egyel nagyobb méretet kéne viselned. Ha viszont a térdednél túl laza a leggings, a derékrésze folyton lecsúszik, és állandóan feljebb kell húzgálnod, akkor valószínű, hogy szükséged van egy egyel kisebb méretűre. A leggingseknek mindenhol egységesen feszesnek kéne lenniük rajtad kényelmetlenség, lógás, vagy lyuk nélkül.

2. Ellenőrizd az ágyékrészt!

Ha az ágyékrésznél plusz anyag van, akkor valószínű, hogy egyel kisebb méretre lesz szükséged. Ez fontos, mert ha túl nagy, vagy túl szoros az ágyékrész, akkor megeshet, hogy nem védi majd anyag a combjaidat, és így könnyen kidörzsölődhetnek.

3. Ellenőrizd az anyagot!

Ha azt látod, hogy a leggings felvétele után annyira kinyúlik az anyag, hogy áttetszővé válik, akkor mindenképpen szükséged lesz egy mérettel nagyobbra belőle.

4. Mozogj benne!

A leggingseknek nem szabad akadályozniuk téged a szabad mozgásban! Emiatt próbálásnál fontos, hogy ne csak egyenesen állj benne, hanem végezz pár guggolást, nagy lépést, hajolgatást! Figyeld meg, hogy ezen mozgások hatására mi történik a leggingseddel, és hogyan néz ki közben! A nyújtás és a mozgás nem szabad, hogy nehézséget okozzon, vagy olyan mértékben kinyújtsa az anyagot, hogy átlátszódjon az alsóneműd! Ha ez megtörténik, akkor valószínűleg túl kicsi rád a méret. Ha a mozgás hatására lecsúszik rólad a leggings, akkor pedig egyértelmű, hogy egy mérettel kisebbet kéne választanod.