Sokan csak akkor veszünk fel harisnyát, ha valamilyen elegáns eseményen kell megjelennünk. Ilyenkor persze gyorsan be kell szerezni valamit, és az ismeretek hiányában gyakorta megesik, hogy olyan harisnyát húzunk ami egyáltalán nem előnyös és/vagy silány minőségű.

Dresszakértői cikkünkben összegyűjtöttünk nektek minden fontosabb tudnivalót a harisnyákról, amiknek segítségével könnyedén ki tudjátok majd választani azokat a típusokat amik a legjobban illenek a testalkatotokhoz és a stílusotokhoz.

A harisnyák mindig is elegáns, nőies, letisztult és szexi viseletnek számítottak egy nőn. Ha a megfelelő harisnyát viseled, akkor könnyedén feldobhatod, vagy elegánssá teheted az öltözékedet. A formálisabb ruhákhoz viselt harisnyanadrág adni fog egy még letisztultabb, egyöntetűbb megjelenést. A mindennapi ruhákhoz viselt harisnya feldobhatja a összeállítást, ha például színes, vagy mintás darabokat választasz.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a harisnyák színe és alakformáló hatása csodákat tud művelni a lábbal! A testszínű harisnyák elrejtik a bőrhibákat, a rugalmas harisnya-anyagok pedig karcsúbb, egyenletesebb alakot varázsolnak. Manapság olyan sokféle stílus, szín, anyag-típus és minta közül lehet válogatni, hogy gyerekjáték kiválasztani az alkatunkhoz és stílusunkhoz leginkább passzoló harisnyát.

Mielőtt elmerülnénk a harisnya fajták világában érdemes átnéznünk az alapokat. A harisnyák méretezése eltér a normál ruhaméretektől, hiszen más típusú anyagból vannak.

Harisnya mérettáblázat
Harisnyaméretekc, Csípőbőség - fenék (cm)b, Derékbőség - has felett (cm)
288-9162-65
92-9566-69
96-9870-73
399-10274-77
4103-10678-81
5107-11082-86
111-11587-91
116-12092-96
121-12597-102
7126-130103-108
131-135109-114
136-140115-120
8141-145121-126
146-150127-132

Milyen harisnyaméretet válassz?


A méret az egyik legfontosabb szempont akkor amikor harisnyát választasz. Ha túl szorosat viselsz, akkor kényelmetlen, kellemetlen élményben lesz részed, és akár el is szakadhat rajtad. Ha pedig túl nagy méretet választasz, akkor folyton csúszkálni fog rajtad, és összegyűrődik.

A harisnyákból igazából könnyebb méretet választani, mert egy méretük több ruhaméretet is magába foglal. Arra viszont figyelj oda, hogy márkánként eltérő lehet a méretezésük! Választás előtt mindig ellenőrizd le az aktuális harisnya mérettáblázatát! Ha két méret között vannak az adatait, akkor válaszd inkább a nagyobb méretet! Kerüld el azokat a modelleket amikről azt állítják, hogy minden méretre jók!

Ha teltkarcsú, vagy nagyméretű vagy, akkor nagyobb támaszra lesz szükséged. A nagyméretű harisnyáknak megerősített combrészük, plusz fenékbetétük és erősebb alakformáló hatásuk van.

Milyen típusú harisnyát viselj a testalkatodhoz?

Azt már tudjuk, hogy többféle testalkat létezik. Az alkatodtól függően különböző típusú harisnyák fognak jól állni rajtad. A megfelelő harisnya elrejti a problémás területeket és kihangsúlyozza a jókat.

- Körte alkat: A sötét színek, az elegáns minták és textúrák slankítani fogják a domborulataidat, és karcsúbbá tehetik csípődet. Kerüld a vízszintes csíkokat és vonalakat a harisnyádon! Az élénk, világos színek helyett mindig válaszd a sötétebb árnyalatokat! Felül viselj élénk színeket, alul pedig sötétet! Alakformáló harisnyanadrágokkal formálhatod a csípődet és a combjaidat.

- Fordított háromszög alkat: Ha szélesebb vállaid és keskenyebb csípőd van, akkor fordított háromszög alkatú vagy. Egyensúlyozd ki az alakodat egyszerűbb felsőrészekkel és feltűnőbb színes, mintás, figyelemfelkeltő harisnyákkal!

- Homokóra alkat: Válassz olyan felsőket és harisnyákat, amik követik a tested vonalát és egyenletesebb letisztultabb összhatást adnak! Próbáld ki a derékig érő felsőket, és hangsúlyozd a nőies alakodat mintás harisnyákkal!

- Négyszögletes alkat: Tedd karcsúbbá a derekadat olyan alakformáló harisnyával ami direkt a hasat formázza! Viselj övet a ruháid felett, mert így könnyebben tudsz derekat varázsolni magadnak!

- Alma testalkat: Karcsúsítsd a derekadat alakformáló harisnyával! Viselj világos, mintás felsőket és harisnyákat, amik felhívják a figyelmet a lábaidra és a melleidre (és elterelik a figyelmet a derekadról)! Kerüld a vízszintes csíkokat vagy vonalakat - ehelyett inkább függőleges irányú mintákat és letisztultabb fazonokat válassz!

Tippek harisnyaviseléshez

- Ha alacsonyabb vagy, akkor próbáld ki a monokróm megjelenést a harisnyáddal is(tetőtől talpig azonos színű)!

- A cipőd színéhez illő harisnya árnyalatok optikailag nyújtják a lábat. Így magasnak és karcsúnak fogsz tűnni tőlük.

- Ha magasabb vagy, akkor tedd kontrasztosabbá a testrészeidet különböző színeket, mintákat és textúrákat választva.

- A sötétebb színek slankítanak és segítenek és a lábak karcsúbb megjelenésében.

- Ha fel szeretnéd hívni a figyelmet a lábaidra, akkor viselj színes, mintás, különleges harisnyákat!

Milyen vastag legyen a harisnyád?

 A harisnyáknál a vastagságot a DEN számmal jelölik. És hogy mi az a DEN? A DEN a harisnya anyagának, fonalának a finomságát jelöli. Értelemszerűen minél alacsonyabb ez a szám, annál vékonyabb harisnyáról van szó:

DENA harisnya anyag vastagságaMilyen alaklomra évszakra ajánljuk
8-10 DENExtra vékony anyagúNyárra, vagy alkalmi viselethez ajánljuk
15-20 DENVékony anyagúMindennapi viseletre ajánljuk meleg időben
30-40 DENKözépvastagTavaszi és őszi időszakra ajánljuk
60-100 DENVastag anyagúA téli időszakra ajánljuk
200-500 DENExtra vastag anyagúTélen a nagyon fázósaknak ajánljuk

Ne feledkezz meg róla, hogy a harisnya egy befektetés! Habár vannak olcsóbb változatok is - ezek általában nagyon gyorsan elhasználódnak és kilyukadnak. Igenis megéri a minőségibb, de drágább harisnyák választása, hiszen az idő előrehaladtával meg fog térülni az áruk.