Kinek ne lenne kedvenc pizsamája? Mindegy, hogy gyerek vagy-e esetleg felnőtt az esti rituáléhoz hozzátartozik, hogy a mosakodás után belebúj a szuper kényelmes pizsamádba. Függetlenül attól, hogy a föld mely féltekén élsz, akár a meleg déli felén ahol még éjszaka is meleg van, vagy akár a hideg északon, biztos hogy mindenkinek van legalább 1 kedvenc pizsamája. Az unikornis egyberuha pizsamától egészen az egyszerű hosszú pólóig már mindenféle pizsamával találkozhatunk a boltokban. Vajon mikor lett ennyire felkapott a pizsama viselet? Pár évvel ezelőtt a divatvilágban napvilágot látott egy utcai pizsama. Az ötlet futótűzként terjedt szét a divattervezők nagyjai között és hipp-hopp mindenki megalkotta a maga utcai pizsama kollekcióját. Sokáig persze csak jót mosolyogtunk rajta, hogy: “ezt is csak a modellek kifutóján fogom látni” de amint már ez egyik legnagyobb divatdiktátor Viktoria Beckham is mutatkozott egy ilyenben az utcán, már nem lehetett tréfaként gondolni az egészre. Amikor először olvastam erről persze hatalmas hülyeségnek tartottam.

“Mégis ki a fene venne fel egy ilyet utcai viseletre?”

Elég hihetetlennek tűnt az a gondolat, ahogy a buszon ülve éppen azt nézem, ahogy a 60 éves öreg bácsika a csíkos pizsamájában utazik éppen a munkahelyére. Mintha egy kifordult világban lennék, akár Alice csodaországban. Persze nem ilyen általános pizsamákra kell gondolni kinti viselet során. Ezek a ruhadarabok képezik valahol az átmenetet a pizsamák és az elegáns nyári ruhadarabok között.

Honnan is ered a pizsama használat?

A legkorábbi feljegyzések szerint az ókori rómaiak is éjszakára más tunikát húztak fel mint nappali viseletre. A középkorban már rangbéli különbségeként jelent meg a pizsama használat, mivel a tehetősebb emberek minőségibb anyagból készült ruhákat viseltek alváshoz, míg a szegényebb emberek a nappali ruhájukat viselték éjszaka is. A stílusa csak kis mértékben változott egészen a 15. századig, amikor is megjelent hozzá a hálósapka. Ez egy egyszerű csúcsos szövetsapka volt, melyet a jómódúak díszítő elemekkel is elláttak.

Honnan ered a pizsama kifejezés? A magyar szót az angol szóból származik mely a pyjama. Ezt viszont az angolok is csak kölcsön vették mégpedig a perzsa pāy-jāmeh szóból, amely ‘lábon viselt ruhadarab’-ot jelent. Több európai nyelv is innen vette át a kifejezést a háló ruházat kifejezésére.

Hagyományos megjelenés

A hagyományos pizsamák egy puha anyagból készült felső és nadrág kombinációból tevődnek össze, mint a flanel, esetleg a könnyű pamut. Sokan szeretnek úgy aludni, hogy csak az egyik részt viselik. A nők általában csak felső részt választanak, melyből a hosszabb szabású a leginkább kedvelt, míg a férfiak inkább csak a nadrág rész a bevett viselet. Sokáig örvendett nagy népszerűségnek az 50 es években az egyberuha pizsama melyhez tartozott a hátsó részén egy legombolható fül réz. A célja az volt, hogy megkönnyítsék a WC használatot a viselése közben hiszen csak egyszerűen ki kellett gombolni, lehajtani és ráülni a kagylóra.Ma már ehhez hasonló pizsamákkal ritkábban találkozik az ember, de mégsem tűnt el igazán.

Használd a menüt a termékek kereséséhez!

Sokak körében terjed az a szokás is, hogy ruha nélkül alszanak. Egyesek szerint egészségesebb, mint ruhában, míg mások a pizsamát tartják annak. Felvetül hát a kérdés: Ruhában vagy ruha nélkül aludjunk? Sok kutatás folyt a témában és valószínűleg még ezután is fogunk találni újabb és újabb írásokat.


Lássuk milyen érvek szólnak a ruhában alvás mellett?

- a hidegebb idő beköszöntöttével sem kell aggódnod afelől, hogy fáznál az éjszaka, mivel a plusz ruha réteg segít jobban tartani a test hőmérsékletét

- bizony sokszor előfordul ha a partnerünkkel osztozunk egy közös takarón, hogy az este folyamán nemes egyszerűséggel lehúzza rólunk a takarót. Ha ez úgy történik, hogy közben pizsama van rajtunk még sokszor úgy is elkezdünk fázni. Gondoljunk csak bele, hogy mi lenne ha ez ruha nélkül történne meg.

- a mai pizsamák nemcsak, hogy védelmet nyújtanak a hideg ellen, hanem divatosak is. Igenis az embert meg tudja örvendeztetni az, ha egy csinos pizsamába bújhat bele, és ha még nem is látja senki a tudat már önmagában elegendő, hogy örüljünk neki.

- a divatos darabok mellett találhatunk szexis darabokat is melyek segítenek a partnerünk elcsábításában. 1-1 ilyen ruha fel tudja dobni a házas életünket is.

Most pedig lássuk a meztelenül alvás mellett szóló érveket:

- gondoljunk csak bele mennyi pénzt tudunk megspórolni a pizsama vásárláson. Ha ruha nélkül alszunk bizony többet nem kell a pizsama vásárlásra szánni magunkat.

- egyes kutatások kimutatták, hogy 20 fok körüli hőmérsékleten alszunk a legjobbat. ha nincs ruha ami bemelegedjen rajtunk akkor hamarabb érjük el ezt kellemes alváshoz mért hőmérsékletet.

- ha ruha nélkül alszol, akkor adsz időd a bőröd szellőzésére. A nap folyamán túl sok időt töltünk ruhában, így a bőr nehezebben szellőzik. Ezt elősegíthetjük, ha ruha nélkül alszunk.

- javulhat tőle a szexuális életed. Ehhez persze kell az is hogy a partnered ott feküdjön melletted. De gondoljunk csak bele mennyire izgató látvány a partnerünket meztelenül látni az ágyban.

- Amikor alvás közben a partnerünkkel összeér a meztelen testünk, akkor az izmaink ellazulnak és endorfin szabadul fel. Az endorfin pedig segít normalizálni a vérnyomásunkat és az alvásunk sokkal pihentetőbb lesz.

Mindezek után szerintem mindenki döntsön belátása szerint, hogy mi a kényelmesebb számára. Ha esetleg még nem próbáltad volna a meztelenül alvást, mindenképp javasolt legalább egyszer kipróbálni ha másért nem legalább az érdekessége miatt. És valljuk be tényleg csábító lehet ruha nélkül összebújni kicsit a partnerünkkel este! :)

 

Pizsama kínálatunkhoz kattints ide»