Segíts a műanyagszennyezés elleni küzdelemben a vékony műanyag zacskók használatának mellőzésével. Próbálj meg újrahasznosítható zacskókat vinni a boltba, vagy használj textil bevásárlótáskákat, melyeket már egészen kis méretben is beszerezhetsz.

A legtöbben minden nap használjuk őket, a műanyag zacskók szinte minden kereskedőnél előfordulnak. Akár élelmiszert vásárolunk, akár a legújabb parfümöt, szinte garantált, hogy ezekkel a környezetet károsító zacskókkal távozunk az üzletből.

Aztán, amikor hazaérünk, gyorsan megszabadulunk tőlük, mint egy karácsonyi ajándék csomagolást feltépő kisgyerek. Elgondolkodtál már azon, hogy mi történik ezekkel a műanyag zacskókkal? Eszedbe jutott már, hogy ezek közül hányat használunk fel egyénileg egy év alatt?

Plastic bag free day image - műanyag zacskó mentes nap

Ismerd meg a Nemzetközi Műanyagzacskómentes Napot

A műanyagszennyezés globális katasztrófa, és sajnos mi emberek okoztuk. Tudtad, hogy világszerte körülbelül 500 milliárd műanyag zacskót használnak fel? Gondoljunk csak bele, hány ilyen táska lesz a végén az egész bolygón. Ez rendkívül káros hatással van a környezetre, a vadon élő állatokra és valójában az emberi egészségre.

Ennek a napnak a célja, hogy felhívja a figyelmet ezekre a nagyon is valós és sürgető problémákra, melyeket ez a népszerű eldobható zacskó okoz. Emlékezz arra, hogy ezeket a zacskókat, hihetetlenül rövid ideig, általában kb 25 percig használjuk, majd kidobjuk.


Szabályozás az EU-ban és Magyarországon

Az EU 2019-től betiltott számos műanyag eldobható terméket, ezzel csökkentve a bolygónk terhelését. Magyarországon a hazai szabályozás még az uniós tilalomnál is erősebb, mert itthon bekerült a törvénybe a műanyag zacskók korlátozása is. Ezek díja megemelkedett, így a kereskedők sokszor lebomló zacskóra cserélik ezeket.Mondd el véleményed Te is, szavazz és nézd meg a többiek választását:
Új Szavazás

Te használsz még műanyag zacskókat?