1992 óta minden év július 1.-jén kerül megtartásra a Semmelweis nap, amikor az egészségügyi dolgozók egész éves áldozatos munkája előtt tisztelgünk. Ezen a napon országszerte nem nyitnak ki sem a gyógyszertárak, sem a háziorvosi rendelők. A dátum emléknappá nyilvánítását ‘92 márciusában fogadta el az országgyűlés, 2011 óta viszont teljeskörű munkaszüneti nappá alakult minden egészségügyi dolgozó számára. Külön tiszteletet érdemelnek azok az ügyeletes és mentős hősök, akik ezen a napon is fáradhatatlanul végzik munkájukat!

Semmelweis Ignác portréja

Semmelweis-nap


Semmelweis-nap alkalmából a Dressa is elismeri az egészségügyi dolgozók munkáját, ezért 1000 Ft-os kedvezményre jogosító kuponnal háláljuk meg a kitartást. A felhasználásához írd be a "semmelweis2019" kuponkódot.

A kupon legalább 10 000 Ft-os vásárlás esetén vehető igénybe! Felhasználható: 2019. július 2. 23:59.

Története

Az emléknap névadója Semmelweis Ignác, az “Anyák megmentője”. Az egészségügy egyik, ha nem legjelentősebb felfedezését köszönhetjük neki, hiszen tapasztalati úton jött rá a gyermekágyi láz kiváltó okára. Ezt követően olyan intezkedéseket hozott, melyekkel több milliárd anya életét mentette meg az elmúlt 200 évben. Kortársaiban ellenérzéseket váltott ki, hogy minden beavatkozás után klórvízzel való kézmosást rendelt el, követelte az eszközök fertőtlenítését. Szélmalomharca az akkori orvostudománnyal kudarcba fulladt ugyan, ám az utókor végtelenül hálás számára. Köszönettel tartozunk, hogy megalkuvás nélkül, ilyen kitartóan hitt igazában, amit ha életében nem is, de halála után, posztumusz elismerte a tudós társadalom.2011 óta hivatalosan is piros betűs ünnep az egészségügyben dolgozók naptárában. Semmelweis Ignác születésnapját 1992. július 1.-jén használták először az egészségügyben dolgozó emberek kitartó, fáradhatatlan munkája előtti tisztelgésre. Ezen a jeles napon egyaránt zárva tartanak a háziorvosi rendelők, fogorvosi rendelők, szakrendelések és a gyógyszertárak. A nap folyamán kizárólag a hétvégente esedékes ügyelethez hasonló ellátások működnek. Külön említést érdemelnek azok a hős egészségügyi dolgozók, akik az őket ünneplő napon is csatasorba állnak, hogy mindannyiónkra vigyázzanak. Az, hogy július 1.-je munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozók számára, Réthelyi Miklósnak köszönhető, aki 2010 novemberében terjesztette az országgyűlés elé a Semmelweis-nap munkaszüneti nappá nyilvánítását az EÜ szektorban. 2011 januárjában az országgyűlés a javaslatot törvényi erőre emelte, így ezen év július elsejét már legtöbb egészségügyi dolgozó pihenéssel tölthette, felkészülve, hogy további emberi életeket mentsenek fáradthatatlan gyógyító munkájukkal.

Semmelweis-nap

Semmelweis napi kitüntetések, díjak

Az egész Semmelweis napot annak szenteljük, hogy tisztelegjünk az egészségügyi dolgozók érdemei és kitartó munkája előtt. Ennek az elvnek megfelelően több díj- és kitüntetés kerül kiosztásra, amivel orvosok, ápolók, valamint minden, a szakterületen dolgozó között. Az átadás egy nagyszabású szakmai gálán kerül megvalósításra Budapesten, a Pesti Vigadóban. Az elismeréseket több kategóriában ítélik oda azoknak a szakembereknek akik túlszárnyalták önmagukat és jelentős erőfeszítéseket tettek az emberek gyógyulásáért, és összességében a magyar egészségügyért. Akik az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében tett kiemelkedő szakmai munkát nyújtott orvoskollégákat a Batthyány-Strattmann László díjjal jutalmazzák. A kiemelkedő szakmai tevékenységet nyújtott doktorok a Pro Sanitate elismerésben részesülnek. Ezen felül kiosztásra kerülnek a Miniszteri Elismerő Oklevelek, melyet szintén szakmai szempontok alapján ítélnek oda.

Elmondhatatlanul hálásak vagyunk az egészségügyben dolgozó minden orvosnak, ápolónak, beteghordónak, gyógyszerésznek, mentősnek, illetve az összes dolgozónak! Köszönjük, hogy az év 365 napjában helyt álltok, és vigyáztok a mi, és családunk egészségére!

Mit ajánlunk a kedves egészségügyi dolgozóknak?

Lábbelik

Minden egészségügyi dolgozó számára nélkülözhetetlen egy kényelmes, tartós lábbeli, amellyel a mindennapokban végzik a munkájukat. Legyen szó a műtőben beteg életekért küzdő orvosokról, gondoskodó ápolókról, vagy a gyógyszertárakban sürgő-forgó gyógyszerészekről, a folyamatos álló munka bizony intenzív terhelésnek teszi ki a lábakat! Ennek megfelelően érdemes kiválasztani azt a bizonyos lábravalót! Elengedhetetlen, hogy az orvosi papucs csúszásgátló talppal rendelkezzen, hisz ugye senki sem szeretne egy tálca tűvel a kezében elcsúszni. Fontos, hogy tartós legyen ezért az EÜ dolgozóknak is a legjobb minőségű természetes bőr, és teljesen egészséges szintetikus anyagú papucsainkkal kedveskedünk. Emellett a talpbetét is fontos szempont, hiszen mégis csak ez érintkezik leginkább a talpunkkal. Zselés talpbetéttel rendelkező gyógypapucsainkat ajánljuk leginkább erre a célra, hiszen szinte mindegyik darab rendelkezik munkavédelmi besorolással.

Pólók, Trikók

A stresszes mindennapokban fontos, hogy az ember megfelelően gondoskodjon teste komfortérzetéről. Az izzasztó nyári hónapokban még fontosabb a megfelelő testhőmérséklet fenntartása, ezért érdemes olyan pólót választani ami megfelelően vezeti a nedvességet. Változatos típusokkal szeretnénk szolgálni minden ápoló, orvos és gyógyszerész számára, akár a galléros fazont szeresse, akár az egyszerűbb formákban érezze jól magát. Csúcsminőségű SUPIMA pamut pólóink bármilyen izzasztó helyzetben segítenek megőrizni a nyugalmadat.

Zoknik

A naphosszon át tartó állómunkához elengedhetetlenül szükséges, hogy a láb ne csak a talp felől, hanem mindenhol megfelelően védve legyen. Ilyen feszített tempójú munkavégzés mellett fontos, hogy a láb kényelmét a zokni megfelelően szolgálja. A természetes alapanyagból készülő bambusz zoknik kiváló nedvszívó képességgel rendelkeznek, mindemellett antibakteriális hatásuk miatt remekül szolgálhatják viselőjüket az egészségügyi intézménykben is.