Néhány nappal ezelőtti Facebook bejegyzésünk kapcsán megosztó vélemények születtek a zokni-szandál kombinációval kapcsolatban. Szép számmal voltak akik cikinek, sőt egyenesen ízléstelennek tartották a viselését. Voltak akik ultra gáznak érzik ha valaki zoknit húz a szandálja alá. Jelen volt az ellentábor is, akik kiálltak az "örök klasszikus" mellett, és hangoztatva, hogy a megosztó viseletnek bizony-bizony vannak előnyei is. Ennek kapcsán úgy érezzük muszáj bejegyzést készítenünk a témában. Utána járunk a tévhiteknek, összegezzük a véleményeket, végezetül pedig egy (Dres)szakértőt is megkérdezünk a dologgal kapcsolatban.

vélemények a témáról

Kicsit szemezgettünk a Facebookra érkező vélemények között. Mint látjátok a kombináció bőven kap hideget- meleget egyaránt. Mielőtt azonban komolyabban állást foglalnánk a témában, kicsit járjuk körül a témát a kezdetektől. A szandál-zokni párosítást elsőként vélhetően a római legionáriusok viselhették, akik a hideg időjárás elleni menedék reményében jól megszokott korai szandáljiakat egy extra réteggel bélelték ki. Azóta a divat és a szokások egyaránt változtak, ma már szabadabban választhatunk öltözetünk elemeivel kapcsolatban. Lássuk a tudomány milyen előnyöket sorakoztatott fel a szandál zoknival való viselése mellett, valamint a vele kapcsolatban álló városi legendák közül vajon melyik igaz és melyik nem?

Egészséges a viselése?

Sokan elsőként azt hozzák fel a stíluskombináció mellett korteskedve, hogy egészségügyileg rengeteg hasznot hoz viselője számára. A zokni alapvető funkciója, hogy csökkentse a láb és a lábbeli közötti surlódást, mindezt úgy, hogy egy extra réteget képez a két felület között, ami egyszerre nagyon puha és tartós. Erre szandál esetében kevésbe van szükség, ám nem szabad elfejelteni, hogy a talp teljes felülete továbbra is érintkezik a lépővel, ebből következően a használata inkább jelent előnyt mint hátrányt. Továbbá fontos tulajdonsága a nedvesség elvezetése. A cipők többnyire zárt rendszert alkotnak, amelynél kiemelten fontos, hogy az izzadtságot megfelelően vezesse a zokni. Szandál estében nem teljesen zárt a lábbeli, azonban itt is érdemes szem előtt tartani, hogy a talpunkon lévő bőr továbbra folyamatosan érintkezik a szandi talpával, ami olyan problémákat okozhat mint például a kidörzsölődés, illetve a gombás fertőződés kialakulásának esélye. Fontos azonban, hogy a megfelelő zoknit válasszuk szandálunkhoz, hiszen a rossz anyagú fuszekli több kárt csinál, mint hasznot! Az igényes zoknivásárlók szinte minden esetben pamut, illetve antibakteriális zoknit választ. Számtalanszor hallhattuk már, hogy a zokni viselése megakadályozza, hogy a szandál feltörje a lábunkat. Fontos kényelmi faktor lehet, főleg egy olyan napon amikor hosszabb távot kell gyalog megtegyünk.

szandál-zokni
szandál-zokni

Megfelelő zoknival kombinálva a zokni-szandál kombináció semmilyen negatív hatással nincs az egészségünkre, sőt akár pozitív hatásai is lehetnek. Szeretném kiemelni, hogy fontos a 

Lehet egyáltalán divatos?

Annak ellenére, hogy manapság megoszlanak a vélemények az összeállítással kapcsolatban, számos divattervező nyúl vissza hozzá egy-egy kollekció bemutatásakkor. Ahogy a hétköznapi életben, úgy a tervezők között is sok ellentét van a témával kapcsolatban. Egyesek ódákat zengnek róla és hosszú órákat szánnak egy-egy szandál-zokni tematikájú kollekció megálmodására, míg mások ízléstelennek tartják. Érdekesség, hogy Budapesten néhány éve megrendezésre kerül a zokni-szandál fesztivál, amelyet egy magát "rondazokni kedvelőnek" nevező fiatalember hozott létre, miután sorozatos támadás érte a környezete szerint "undorító" viselet miatt. Napjainkra már rengeteg "zokniszandálos" vesz részt az eseményen, kimutatva a külvilág felé, hogy őket bizony nem érdekli mit gondolnak róluk.

Miért utálják egyesek?

Az egyik legfőbb ok, ami miatt a zokni-szandált ilyen rossz sztereotípiák veszik körül, az a jellemző színösszeállítás. Sokáig a sötétbarna- fekete szandálok voltak elterjedtek fehér zoknival, amit néhányan zavaró tényezőként említenek. Fontos szerepe van a korosztálybeli különbségeknek is, hiszen a fiatalabbak nagyon sokra tartják az aktuális divatot, olykor képesek teljes egészében feláldozni érte a komfortérzeted. Ugyanez az idősebb korosztálynál éppen fordítva van, ők bármit képesek megadni, hogy teljes kényelemben töltsék a mindennapjaikat, kerüljön bármibe annak elérése. Vannak akik nem nyilvánítanak véleményt vele kapcsolatban, hanem  a személyes stílusszabadságot hirdetik, azaz kiállnak azok mellett akik bártan hordják, és rosszalják a károgók szidalmait. 

divatos zokni-szandál
Dresszakértő

Mit gondol a Dresszakértő?

"Véleményem szerint nagyon kényes kérdés a zokni-szandál témája. Annak ellenére, hogy nagyon sokan elítélik a viselését és ízléstelennek tartják, nem lehet egyértelműen eldönteni a kérdést! Egészségügyi haszna, a megfelelően kiválasztott zoknival megkérdőjelezhetetlen. Megjelenés szempontjából azt tudom javasolni, hogy mindenki a számára kényelmes viseletet válassza, a praktikumot részesítve előnyben."

A szandál-zokni párosítás kérdése talán sose fog egyhangúlag eldőlni, így nem is tisztünk, hogy véleményt formáljunk a témában! A témához azzal tudunk hozzájárulni, hogy igényes szandálokat és komfortos zoknikat kínálunk igényes személyeknek, akár egybe, akár külön-külön szeretné hordani azokat!

Igényes Szandálok»

Komfortos Zoknik»

Képek forrása: Google