0item(s)

Jelenleg még üres a bevásárlókosarad.

BELÉPÉS A FIÓKBA

KOSÁR

PÉNZTÁRKijelentkezés

Product was successfully added to your shopping cart.

Derékfájás

Napjaink egyik elterjedt problémája a derékfájás ami legtöbbször a mozgásszegény ülőéletmód következménye. Aktívabb életmóddal, derékmelegítő, talpbetét, és gyógypapucs viselésével könnyedén lehet javítani a helyzeten, hogy végül elfelejthessük a fájdalmat.

Mit lehet tenni derékfájás ellen?

Manapság igen gyakori probléma a derékfájás. Jellemzően 30 éves kor után szokott jelentkezni mivel folyamatosan igénybe van véve: az ülő- vagy állómunka rendkívül megterheli ezt a területet.

Milyen okai lehetnek a derékfájásnak?

A gerinc rendkívül összetett módon van felépítve - éppen ezért az ágyéki gerinc (derék) fájdalma is sok különböző okra vezethető vissza. Legtöbbször a túlnyújtott gerincízületi szalagok és hátizmok, vagy a túlságosan összenyomott porckorongok és a mellettük lévő izmok görcsös, megfeszült állapota okozza a fájdalmat, gyulladást. Ezek a rendellenességek általában ezekre az okokra vezethetőek vissza:
- Ülőmunka: Ha sokáig egy helyben ülünk és nincs átmozgatva a testünk, akkor a nyomást egy terület fogja felfogni és tartani, ami pont a derekunk (ágyéki gerincünk) szokott lenni.
- Húzódás, izomgörcs: Sportolásból, balesetből, vagy egy hirtelen mozdulat során keletkezett izomhúzódás/görcs.
- Gerincferdülés
- Túlzott erőltetés: Az üléshez hasonlóan a túlzott mennyiségben és nem helyesen végzett sportolás is okozhat derékfájást. Jó példa erre például a kerékpározás, vagy spinning, hiszen ilyenkor is nagy nyomás nehezedik az ágyéki területre.
- Csontritkulás

Megoldások derékfájás ellen:

Először mindig az a fontos, hogy sikerüljön megállapítani a derékfájás kialakulásának okait. Így tudják majd a szakemberek a legmegfelelőbb kezelést javasolni. Ritkán kerül sor műtéti beavatkozásra. Többnyire a pihentetés és a tehermentesítés szokott javulást hozni. Ezután olyan természetes fájdalomcsillapítást kell választani, ami gyógyszerek beszedése nélkül is tud javítani a panaszokon.
- Ilyen fájdalomcsillapítók például a: masszázs, akupunktúra, gyógytorna, fizikoterápia, lökéshullám terápia.
- Aktív életmód: a különböző terápiák hozhatnak javulást, de ha a fájdalom kiváltó okai továbbra is fennállnak, akkor talán sosem fogunk megszabadulni tőle. Az okok közül a legégetőbb pedig mindenképpen a mozgásszegény ülőéletmód. Vezessük be fokozatosan az életünkbe a mozgást, ha szeretnék végleg megszabadulni a derékfájdalomtól! Az úszás, a jóga, vagy a Pilates például kifejezetten jó lehet azoknak akiknek fáj derekuk (nem terhelik az ízületeket).
- Viseljünk olyan derékmelegítőt, vagy magas derekú fehérneműt, ami megóvja a derekunkat a hidegtől és melegíti. A melegítés jótékonyan hat a begyulladt izmokra és az esetleges felfázás miatt kialakult derékfájdalom tüneteit is csökkenti.
- Viseljünk olyan gyógytalpbetétet, vagy gyógypapucsot ami segít a megfelelő súlyelosztásban és a helyes testtartásban - ezáltal levehetjük a felesleges terheket az ágyéki gerincről.