0item(s)

Jelenleg még üres a bevásárlókosarad.

BELÉPÉS A FIÓKBA

KOSÁR

PÉNZTÁRKijelentkezés

Product was successfully added to your shopping cart.

Hátfájás

A hátfájás korunk egyik népbetegsége ami legtöbbször az ülőmunka és a mozgásszegény, stresszes életmód miatt alakul ki. Szerencsére vannak olyan speciális ruhaneműk és lábbelik amik segítenek a hátfájás megelőzésében és a már kialakult fájdalom enyhítésében:

Hogyan szüntethető meg a hátfájás?

Sajnos nagyon sok embernek okoz problémát a hátfájás. Az egyre fiatalabb életkorban "elkezdett" mozgáshiányos ülőéletmód egyik nagyon gyakori velejárója a görnyedt, rossz tartás és az ebből fakadó hátfájás.

Ha az izmaink nincsenek átmozgatva és naphosszat egy természetellenes pozícióba vannak erőltetve, akkor nem nem véletlen, hogy idővel ki fog alakulni a fájós, begyulladt hát. A hátfájás lehet nyaki, háti, vagy ágyéki szakaszból eredő fájdalom. 

De pontosan milyen okai is vannak akkor a hátfájásnak?

A hátfájás kiváltó okai:

A hátfájás maga inkább egy tünet, aminek nagyon sokféle kiváltó oka lehet. A gerincoszlopunk nagyon sok alkotóelemből épül fel: izmok, csontok, szalagok, porcok, gerincvelő és idegek rendszere fonódik itt egymásba. Ahogy mozgunk és tartjuk magunkat az mind-mind hatással van erre az egybefonódott rendszerre. Emiatt sokféle fájdalom alakulhat ki, ami sokféle okra vezethető vissza.

A hátfájás lehet akut vagy krónikus eredetű. Akut esetben egy hirtelen tett rossz mozdulat, baleset a kiváltó ok, míg a krónikusnál egy rendszeres tevékenység, vagy a test gyengülése.

A hátfájás leggyakoribb okai a következőek:

- Helytelen, rossz testtartás
- Túlzott megerőltetés (túl sok ülés, vagy olyan sportok, ahol le van terhelve egy bizonyos pont)
- Arthritis
- Gerincferdülés
- Meghúzódott izom, izomgörcs
- Csontritkulás
- Szalaghúzódás
- Gerincsérv
- Isiász

Megoldások hátfájás ellen:

A hátfájásnál először a begyulladt területet kell kezelni gyógyszerekkel, gyógyászati készítményekkel, fizokoterápiával, masszázzsal és egyéb kezelésekkel, majd át kell térni a kiváltó okaira is és megpróbálni változtatni rajtuk.

- Ülőmunka esetén érdemes odafigyelni arra, hogy óránként 10-15 percet álljunk fel és mozgassuk át a testünket-hátunkat, valamint szerezzünk be egy olyan asztalt, ami állóvá alakítható át - így tetszés szerint tudjuk váltogatni az ülő és álló időszakokat (oda kell figyelni, hogy ne álljunk, vagy üljünk egész napon át!).
- Ha görnyedten szoktunk állni, vagy ülni, akkor alkalmazzunk speciális tartásjavító hátpántot, ami segít a helyes tartás kialakításában és a fájdalom csökkentésében. Ugyanígy fontos lehet egy specialista által felírt gyógytalpbetét, vagy gyógypapucs viselése.
- Ha eddig nem tettük, akkor vezessük be szépen fokozatosan a sportolást a mindennapjainkba! Hátfájás esetén különösen javasolt az úszás, a jóga, vagy a Pilates, mivel ezek a mozgásformák nem terhelik annyira az ízületeket.
- Kismamáknak hátfájás ellen jól jöhet egy pocaktámasz ami segítséget nyújt a növekvő has tartásában.