0item(s)

Jelenleg még üres a bevásárlókosarad.

BELÉPÉS A FIÓKBA

KOSÁR

PÉNZTÁRKijelentkezés

Product was successfully added to your shopping cart.

Lábdagadás

Sokunk mindennapjait nehezíti meg a lábdagadás. Az egész napos ülés, vagy állás nagyon meg tudja viselni a lábat, ami fájós lábdagadást idézhet elő. Szerencsére ezen tudunk javítani kompressziós harisnya és zokni viselésével.

Mi okozza a lábdagadást? Lábdagadás

A lábdagadás egy igen kellemetlen probléma, ami egyre fiatalabb korban és egyre több embernél szokott jelentkezni. A fő oka általában az, hogy ülőéletmódot folytatunk, egészségtelenül étkezünk, és nem mozgunk eleget.

Hogyan is alakul ki a lábdagadás?

A lábdagadást más néven a láb ödémásodásának is szokták hívni. Általában az egy helyben ülés, vagy állás hatására a láb szöveteiben felgyülemlő folyadék az ami nem tud rendesen eláramlani - ilyenkor egy pangás alakul ki a lábainkban, ami kellemetlen, feszítő érzéssel párosul.

Lehet, hogy csak az egyik lábunk szokott bedagadni. Ilyenkor valamilyen sérülés állhat a dagadás hátterében. Ha mindkét lábunk be szokott dagadni, akkor általában egy olyan betegségre kell gyanakodni, ami az egész szervezetet érinti (pl.: érrendszeri betegség).

Milyen betegségre utalhat a lábdagadás?

Számos olyan betegség van, ami lábdagadást okozhat. Akár veseelégtelenség is állhat a lábdagadás hátterében. Ilyenkor ugyanis a vese nem tud megfelelően működni és nem választja ki a felesleges folyadékot, ami így felgyülemlik a szövetekben. Szívelégtelenségnél, májproblémáknál és prosztatatrák esetén is hasonló a helyzet, mivel ezek a betegségek korlátozzák a vese működését, ami a láb ödémásodásához vezet.
Gyógyszerek szedése is okozhatja a lábdagadást: például hormontartalmú készítmények, fogamzásgátlók, antidepresszánsok, vagy vérnyomáscsökkentők szedése.

Lábdagadás terhesség alatt és menstruáció előtt

Várandósság idején nagyon gyakori panasz (főleg az utolsó hónapokban), hogy a kismamáknak bedagad a lábuk. Ilyenkor a hormonális változások állnak a háttérben, mert a szervezet jelentős folyadékmennyiséget tart vissza. Vannak olyan nők, akiknek a menstruációt megelőző napokban is be szokott dagadni a lábuk.

Mit lehet tenni a lábdagadás ellen?

Nagyon fontos, hogy először az okokat kell kideríteni. Ha például a munkánk miatt sokat kell egy helyben ülnünk, vagy állnunk, akkor tudatosan javítsunk ezen a testünk rendszeres átmozgatásával, vagy például az íróasztalunk állóvá alakításával!
Ha sokat ülünk, vagy állunk egy helyben (egy utazás során, vagy a munkahelyünkön) akkor mindenképpen érdemes lehet kompressziós harisnyát, kompressziós térdfixet, vagy kompressziós zoknit viselni. Ezek az öltözékek felpezsdítik a lábunk nyirokkeringését. Zokniválasztásnál ügyeljünk arra, hogy gumi nélküli legyen és a szegélye ne szorítsa a feldagadt lábunkat!
Ha eddig nem tettük, kezdjünk el rendszeresen sportolni, mozogni valamit és ügyeljünk az egészséges, adalékanyagmentes táplálkozásra is!
Ha komolyabbak a panaszaink, akkor mindenképpen menjünk el orvoshoz, hogy kiderítsék nem-e valamilyen komolyabb betegség áll a lábdagadás hátterében!