0item(s)

Jelenleg még üres a bevásárlókosarad.

BELÉPÉS A FIÓKBA

KOSÁR

PÉNZTÁRKijelentkezés

Product was successfully added to your shopping cart.

Lúdtalp

A lúdtalp már gyerekkorban is kialakulhat és komoly deformitásokat, fájdalmakat okozhat. Érdemes minél hamarabb kezelni ezt a problémát lúdtalpbetéttel és gyógypapucs viselésével!

Mi az a lúdtalp és mit lehet tenni ellene?

A lúdtalp egy igen gyakori probléma ami összefoglalva a láb boltozatos rendszerének a lesüllyedését jelenti. De vajon hogyan alakul ki a lúdtalp és mit lehet tenni ellene?

A lúdtalp kialakulása

A láb boltozatos szerkezete nem egy velünk született tulajdonság. Általában négy-öt éves korra szokott kialakulni gyerekkorunkban, majd pedig a végső boltozat tíz-tizenkét éves korunkra.
Gyerekkorban érdemes minél több időt mezítláb tölteni otthon, köves talajon, vagy fűben - így a talp izmai a többféle inger hatására jobban fognak dolgozni és megfelelően fognak kialakulni is.
A lúdtalp nemcsak gyerek- és serdülőkorban alakulhat ki. Egy kisebb sérülés, vagy mozgásszervi rendellenesség is okozhatja.

Mik a lúdtalp tünetei és következményei?

Lúdtalpnál a talpunk belső oldala a talaj felé dől és rálapul a talajra. Ilyenkor gyakran érzünk fájdalmat. Ha sokat kell gyalogolnunk, vagy állnunk, akkor egy idő után nemcsak a talpunk, de a lábunk, a hátunk és a vállaink is elkezdenek fájni.

A lúdtalp következményeként kialakulhatnak bőrkeményedés, tyúkszem, bütykök, kalapácsujj, sarkantyú, térdfájás, valamint sarokcsonti tüske, és a hosszanti boltozat süllyedése is.

A lúdtalp fajtái

A lúdtalpnak három fajtája van: újszülöttkori lúdtalp, pubertáskori lúdtalp, és felnőttkori lúdtalp.
Az újszülöttkori lúdtalp még általában nem jelent problémát. A boltozat hiánya két éves korig nem tekinthető kóros elváltozásnak. Lehetnek persze ebben a korban is eldeformálódások, mint a dongaláb, vagy egyéb hasonló ortopédiai elváltozások: ezeket már ilyenkor is kezelni kell.
A pubertáskori lúdtalp a hirtelen növekedés miatt szokott kialakulni. Ilyenkor ugyanis megnövekszik a testsúly és a lábak terhelése. A pubertáskori lúdtalpat érdemes kezelni, mivel komoly deformitásokkal és fájdalommal járhatnak, ami majd a felnőttkorban sem múlik el.
A felnőttkori lúdtalp oka lehet nagy túlsúly, terhesség, állómunka, vagy egyszerű túlterhelés (pl. sportolóknál). Ezt speciális talpbetéttel, gyógycipőkkel, gyógypapucsokkal és tornagyakorlatokkal lehet korrigálni.

A lúdtalp kezelése

A lúdtalpat legeredményesebben megfelelő lúdtalpbetéttel és lúdtalp tornával lehet kezelni. Felnőttkorban lúdtalpas fájdalmak esetén érdemes ortopéd betétet csináltatni, vagy venni egy előregyártottat. Hasznos lehet még a gyógypaucs viselése is, hogyha azt szintén erre a problémára fejlesztették ki.