0item(s)

Jelenleg még üres a bevásárlókosarad.

BELÉPÉS A FIÓKBA

KOSÁR

PÉNZTÁRKijelentkezés

Product was successfully added to your shopping cart.

Visszér

A visszeres panaszok egyre több embernek jelentenek problémát és akár már huszonéves korban is jelentkezhetnek. Kompressziós harisnya, combfix, vagy zokni viselésével javíthatunk a lábaink állapotán.

Mi az oka a visszerek kialakulásának?

Ma Magyarországon az emberek 20-30%-át érinti valamilyen visszérbetegség. Ezek a panaszok már a huszonéves és a harmincas korosztályt is érintheti. Érdemes áttekinteni, hogy mi is pontosan ez a betegség, milyen fajtáji vannak és milyen megoldások vannak rájuk.

Mit jelent a visszér?

Visszérbetegségnél megvastagodik, vagy kitágul az érfal és nem tudja megfelelően ellátni a feladatát - vagyis nem tudja rendesen elszállítani a széndioxid-dús vért a szív felé.
Ez leginkább a comb és a lábszár vénáiban szokott előfordulni.

Milyen visszér típusok vannak?

Megkülönböztetünk főtörzsi viszerességet, retikuláris vénatágulatokat, seprűvénákat és pókháló visszerességet.
A főtörzsi viszeresség általában a vénákban lévő nyomáscsökkentő billentyűk elégtelensége miatt alakul ki. Ilyenkor az értágulat kidudorodik a bőrön a lábszár, a comb, vagy a térd belső részén. Sokszor jár együtt lábdagadással, nehézláb- érzéssel és fájdalommal.
A retikuláris vénatágulatok általában a lábszár és a comb hátsó felületén jelennek meg. Ezek kékes színű értágulatok, amik átütnek a bőrön. Általában csak esztétikai panaszt okoznak.
A seprűvénák a hajszálerek tágulatát jelentik és a bőr felső rétegében fordulnak elő. A lábon bárhol elhelyezkedhetnek és általában semmilyen problémát nem okoznak (az esztétikait leszámítva).
A pókháló visszerességnek többféle megjelenése lehet. A nevéhez hasonlóan pókhálószerűen jelennek meg rószaszín, vagy lilás színben.

Mit lehet tenni a visszeres lábbal?

Mivel elsősorban a helytelen életmód miatt alakul ki a visszeresség, ezért enyhébb panaszok esetén fontos, hogy először azon próbáljunk meg javítani. Nem szabad dohányozni és alkoholt fogyasztani! Ha túlsúlyosak vagyunk, akkor szabaduljunk meg tőle, mivel ez nagyon megviseli az egyébként is problémás lábainkat! Sportoljunk, mozogjunk rendszeresen, valamint térjünk át az egészséges ételek fogyasztására!
Tüneti kezelésként viseljünk kompressziós harisnyát, térdfixet, vagy combfixet! Ezek a ruhaneműk ugyanis segítenek a keringés felpezsdítésében.
Súlyosabb panaszok esetén megfontolandó lehet a műtéti beavatkozás is.