62/552-507   Hol tart a
rendelésem?
0item(s)

Jelenleg még üres a bevásárlókosarad.

BELÉPÉS A FIÓKBA

KOSÁR

PÉNZTÁRKijelentkezés

Product was successfully added to your shopping cart.

Fenntartható divat a Dressán

Belegondoltál már abba, hogy hogyan készülnek a ruhák, amiket a bevásárlóközpontokban és a hipermarketekben vásárolsz? Sajnos nem a legkörnyezetkímélőbb és etikusabb módon. A divatipar a világ egyik legszennyezőbb iparága, amely ráadásul rengeteg vizet használ. A Fast Fashion trend, vagyis a folyamatos ruhatárfrissítés és ruhafelhalmozás miatt kialakult mennyiségi igényeknek sajnos igen jelentős a környezetre gyakorolt káros hatása. Szerencsére van már igyekezet arra, hogy ezt a tendenciát visszafordítsuk az organikus, újrahasznosított, vagy lebomló alapanyagokból készülő ruhaneműk, az etikusabb munkáltatói hozzáállás, a környezetkímélőbb gyártás, és a felelős fogyasztói magatartás által. A textilipar és a ruhaipar ezen törekvéseit nevezzük Fenntartható divatnak.

Fast Fashion - Slow fashion: Mit is jelentenek?

A fast fashion kifejezés egy olyan gyártási modellt jelent, aminek az a lényege, hogy minél gyorsabban elkészülő, minél nagyobb mennyiségű, és minél olcsóbban előállított ruhadarabokat gyártsanak és értékesítsenek. Azért is "fast", azaz gyors lett a neve, mert az ilyen módon készült ruhák általában silány minőségűek és gyorsan elhasználódnak, tönkremennek - így a vevő egy folyamatos spirálban él ahol, bár alacsonyabb árakon, de nagyon gyakran kell újra és újra vásárolnia ahhoz, hogy legyen mit viselnie és lépést tartson a trendekkel. A folyamatos vásárlás miatti ruhamennyiségek minél olcsóbb előállításához olcsó munkaerőre, alapanyagra és előállításra is szükség van, amit sajnos harmadik világbeli kizsákmányolással és nagymértékű káros-anyag kibocsájtással oldanak meg a cégóriások. A Slow fashion/fenntartható divat pont ezzel az irányzattal szeretne szembemenni és arra törekszik, hogy drágább, de jobb minőségű, megbízható forrásból származó öltözékeket vásároljunk amiket aztán sokkal több ideig tudunk majd viselni. Így nem lenne szükség arra, hogy folyamatosan új ruhákat vásároljunk olyan cégektől akik a gyártás során nagy mértékben szennyezik a környezetet.

Mi az a Fenntartható divat, fenntartható ruha?

A fenntartható divat, amit slow fashion-ként is szokás nevezni tehát egy olyan kezdeményezés, ami remélhetőleg egyre népszerűbb lesz és arra sarkallja majd a vállalatokat, hogy minél etikusabb és környezetkímélőbb módon gyártsák és értékesítsék a ruhaneműiket. Ehhez persze nyilván arra van és lesz szükség, hogy a fogyasztók tudatosabban vásároljanak és direkt az olyan cégeket, márkákat részesítsék előnyben akikről tudják, hogy alkalmazzák ezt az üzleti modellt.

- Vegyük most sorra, hogy mi mindent lehet tenni annak érdekében, hogy a fenntartható divat megvalósuljon! -

Kevesebb vegyszer: gyártás, csomagolás, szállítás

A legfontosabb tennivaló a ruhaiparban maga a gyártás megreformálása, hiszen a ruhakészítéshez, csomagoláshoz és szállításhoz rengeteg vízre, vegyszerre és egyéb nem lebomló anyagokra van szükség. Innovatív beruházásokkal és a gyártás-csomagolás-szállítás átalakításával arra kell törekedni, hogy minél kevesebb legyen a káros vegyszer kibocsátás, a fosszilis energiafelhasználás, és a hulladéktermelés.

Varró nő

Felelős foglalkoztatás

A legtöbb divatmárkának nincsenek saját gyárai és a termékeit külföldi létesítményekben gyártatja. Az itt dolgozó embereknek is biztosítani kell a tisztességes, biztonságos és egyenlő bánásmódot. Ehhez a nagy cégeknek előírniuk és folyamatosan ellenőrizniük kell, hogy a partnereik tisztességes munkabéreket és megfelelő munkakörülményeket biztosítanak, valamint betartják az állati jólétre vonatkozó előírásokat. A Dressánál külön odafigyelünk arra, hogy megbízható és etikus beszállítóktól származzanak a termékeink. Többnyire olasz és magyar gyártókkal dolgozunk együtt, hogy biztosítani tudjuk a kiváló minőséget és a felelős foglalkoztatást.

Újrahasznosított ruhanemű alapanyagok és csomagolás

Sajnos a ruhakészítésben felhasznált alapanyagoknak évente kevesebb mint 1%-a kerül újrahasznosításra. Így több ezer tonna textília kerül a szeméttelepekre! A cégeknek oda kell figyelniük arra, hogy a gyártás során minél inkább áttérjenek az alapanyagaik és egyéb anyagok újrahasznosítására. Használt PET-palackokból például újrahasznosított poliészter készíthető, amihez kevesebb kőolajra van szükség, valamit kevesebb vegyszer használat és CO2 kibocsátás kell hozzá. A tudatos vásárlóknak érdemes odafigyelniük és előnyben részesíteniük azokat a ruhaneműket, amik részben, vagy egészben valamilyen újrahasznosított eljárással készültek. A Dressán is lehet kapni olyan öltözékekeket amik újrahasznosított anyagokból (például újrahasznosított poliészterből) készültek itt: Fenntartható Divat

A Dressa Zoknicsere Programja

Az újrahasznosítás nemcsak a gyártásnál, de az elhasznált ruhaneműk utóéleténél is fontos lehet. A Dressánál már évek óta él a Zoknicsere Program, aminek lényege, hogy az elhasznált zoknikat ne a kukába dobjuk ki, hanem cseréljük be őket újakra. A vevőink ingyenesen visszaküldhetik a használt zoknijaikat, amikért cserébe kedvezményesen vásárolhatnak nálunk újakat. A használt zoknikból szigetelőanyag készül a bútoripar számára, valamint geotextília az utak építéséhez. Több iskola és magyar cég is csatlakozott már hozzánk és saját zoknigyűjtést rendeztek aminek a "végeredményét" eljuttatták hozzánk újrahasznosításra.
Eddigi eredményeink a program kapcsán: 657.000 pár zokni került beküldésre, 12.300 tonna zokni alakult tűnemezelt filccé, és így 2.117 család éves vízfelhasználása lett megtakarítva!

Gyapot, pamut

Biopamut (organikus pamut)

A biopamut/fenntartható pamut alatt olyan pamutot értünk amit minél környezetkímélőbb és etikusabb módon állítottak elő és dolgoztak fel. A gyapotföldeken hatékony és környezetbarát feldolgozásra kell törekedni, minél kevesebb víz, káros-anyag, növényvédő szer, műtrágya és széndioxid-kibocsátással. A biopamut jelzéshez nagyon magas követelményeknek kell megfelelni, amit világszerte elismert szabványok biztosítanak. Ezeket a szabványokat tanúsító szervezetek ellenőrzik. A A Dressán is lehet kapni olyan öltözékekeket amik részben, vagy egészben biopamut felhasználásával készültek itt: Fenntartható Divat 

A tudatos vásárló: a tudatos ruhavásárlás és használás aranyszabályai

Tudatos vásárlóként számos dolgot tehetünk a ruházkodás területén amivel csökkenthetjük az ökolábnyomunkat:

  • Próbáljunk meg olyan öltözékeket keresni és vásárolni amik megbízható forrásból származnak és újrahasznosított, vagy minél környezetkímélőbb módon lettek előállítva!
  •  Vásárlás után törekedjünk arra, hogy minél környezet-barátabb módon gondozzuk a ruháinkat: ne mossuk ki olyan gyakran és ha mossuk, akkor alacsonyabb hőfokon, vagy akár kézzel vegyszermentes tisztítószerekkel tegyü!
  • Ha lyuk, szakadás, vagy folt keletkezik a ruhánkon akkor javítsuk meg a kidobás helyett! Számos praktika van a makacs foltok kiszedésére, az meg tényleg luxus, amikor egy kis lyuk befoltozása, megvarrása helyett veszünk egy teljesen új ruhadarabot!
  • Ha már nem szeretnél viselni egy ruhát akkor add oda olyanoknak akiknek szükségük lehet rá! Használt ruhaként újraértékesíthetőek a még jó állapotban lévő ruhák, de akár családtagok, ismerősök is jól járhatnak velük.
  • A viselésre már alkalmatlan ruhadarabokból más termékek is készülhetnek. Akár a saját otthonodban is újrahasznosíthatod őket törlőrongyként, vagy párnahuzatként. - Ha végképp nem tudod újrahasználni őket, akkor juttasd el olyan helyre, ahol majd feldolgozzák és új alapanyagokat/termékeket: például szigetelőanyagot gyártanak belőle! (zoknicsere.hu)
  • Ha csak egy jeles alkalomra, vagy estére van szükséged egy ruhára akkor vásárlás helyett inkább kölcsönözd!

Válogass kedvedre Fenntartható ruháinkból! >>