0item(s)

Jelenleg még üres a bevásárlókosarad.

BELÉPÉS A FIÓKBA

KOSÁR

PÉNZTÁRKijelentkezés

Hátizsák


Hosszabb utak, túrák, de akár a mindennapjaink során hasznos kísérő a hátizsák. Kézitáskáknál jóval nagyobb terhelhetőségének köszönhetően széles körben terjedt el a használata. Az előbb említett típusnál kényelmesebb a használata, mivel a belepakolt súly nem húzza el a testünket egyik oldalra sem. Hátitáskáinkat ajánljuk mindennapi használaton felül túrázóknak, kerékpározóknak, valamint a típus kedvelőinek!


Válassz kategóriát:

Product was successfully added to your shopping cart.
85 termék az oldalon:

85 db

85 db

A klasszikus értelemben vett hátizsákok története a 19. századig nyúlik vissza. Ugyan kezdetleges hátizsákokról szóló feljegyzések megtalálhatók egészen az ókori Egyiptomig visszamenőleg, a mai szóhasználat szerinti kialakítás bő 150 évvel ezelőttre vezethető vissza. Mint sok más dolgot, ezt is a katonaság számára fejlesztették ki. A korabeli Európában már elterjedt volt a táskahasználat, hiszen Franciaországban már kifejlett kultúrája volt a táskahasználatnak. II. Vilmos és Otto von Bismarck Poroszországában azonban szerették volna ezt a katonaságnál is bevezetni, ámde arra nem volt lehetőség, hogy a harcosok a kezükben lévő ritiküllel szaladgáljanak a harcmezőn. Itt jött a képbe a táskák pántjának máshova helyezése, lehetővé téve a vállon való viselést. Ez hatalmas előnyhez jutatta őket a porosz-osztrák háborúban, hiszen több ellátmányt tudtak vinni magukkat, így a csatatéren is szívósabbnak bizonyultak. Hasznos funkcióját a közemberek is nagyon hamar átvették, és a hátitáska az 1900-as évek elején elindulhatott hódító útjára. Nemzetközi szóhasználatban többféle eredete van, mint például a skandináv "haversack", a germán "racksac". A legismertebb neve mégis az angol kifejezés, a "backpack" (így lett magyar tükörfordítással hátizsák, nem pedig "állózsák" például.) Civil felhasználásban is hasonló célokra használták mint a katonaságnál. Kiválóan lehet benne az aznapi betevőt szállítani, valamint a szükséges egyéb holmikat. Nagy előnye, hogy használata alatt az ember mindkét keze szabadon marad. Napjainkban a legnagyobb hátizsákhasználók az általános iskolások, valamint az olyan emberek, akik mindennapjaik során szeretik szabadnak tudni mindkét kezüket. 

Hátizsákok típusai:

Merevítés nélküli: A legáltalánosabb hátizsákok csoportja. Olyan személyek számára készült, akik nem szállítanak hátizsákban külső nyomásra érzékeny dolgokat. Leghelytakarékosabb megoldás, hiszen alapból viszonylag kis méretű, ám meg lehet tölteni kifejezetten nagy tartalommal.

Sporttáska: Feszesebb anyagból készült mint merevítő nélküli társai, elsősorban sportolókra, intenzív mozgást végzők számára. Formája jobban idomul a test vonalához, elősegítve ezzel a dinamikus mozgást. Gyakran rendelkeznek olyan beépített kiegészítőkkel, mint a kimeneti nyílás fülhallgató számára, beépített vizespalack, vagy karabíner a különböző kulcsok, illetve akasztható eszközök számára. 

Belső merevítéssel rendelkező táskák: A másik elterjedt típus, a merev belső kártyákkal, vagy erősített varrásrésszel készített hátizsákok. Célszerű azoknak akik nem szeretik ömlesztve tárolni a dolgaikat, hanem valamiféle rendet szeretnének kialakítani a batyun belül. További előnye, hogy kötöttebb formájából kifolyólag egységes terhelést fejt ki a hátra, megkönnyítve ezzel a helyes tartás fenntartását. 

Külső merevítéses táskák: Általában fém, vagy hasonlóan kemény műanyag merevítéssel rendelkező táskák nagyobb felületen, a legkomolyabb merevséget biztosítják. Általában túrázók szokták használni akik hosszú ideig tartják hátukon.