0item(s)

Jelenleg még üres a bevásárlókosarad.

BELÉPÉS A FIÓKBA

KOSÁR

PÉNZTÁRKijelentkezés

Nadrág


A nadrág az alapöltözékek egyik fontos eleme. Viseld mozgás közben, otthon, vagy a mindennapokban, ezekkel a nadrágokkal biztosan elégedett leszel, hiszen mind nagyon kényelmes, szellős és nem utolsósorban divatos!


Válassz kategóriát:

Product was successfully added to your shopping cart.

Az egyik legősibb ruhadarabként tartjuk számon a nadrágot hiszen közel egyidős fajunkkal, a Homo Sapiens-sel. Az első nadrágok az őskőkorszakban jelentek meg az eurázsiai sztyeppéken, majd az első népvándolással terjedt ki viselete a környező területekre, majd az egész világra. Ezzel együtt váltotta le a szoknyát, mint alapvető alsóruházatot. Érdekesség, hogy a középkori Európában éppen a magyarok voltak azok, akik elterjesztették a nadrág viseletét. Szittya lovas nemzetként hozták be Eurázsiából, ahol alapviseletnek számított. A kontinens nyugatabbi részén nem volt ismeretlen a ruhadarab, hiszen korábban a Hunok portyái alatt már találkozhattak egy messziről érkezett lovas nemzettel, akik valamilyen furcsa, lábnál összevarrt, szűk szoknyát viseltek. Az ún. "nadrágforradalom", sok más divattal kapcsolatos dologhoz hasonlóan Franciaországból indult. A Francia Forradalom alatt státuszt, és ezzel együtt társadalmi identitást szimbolizált az egyének nadrágviselése. Az arisztokraták között elterjedt "culotte" (térdnadrág) egyfajta jelképe lett az ellenségnek, megalakítva a "sans-culotte" (térdnadrág nélküli) mozgalmat. Ezután indult el fejlődésének útján, aminek következő lépcsőjéhez át kell kelnünk az Atlanti-Óceánon. Meghatározó pont volt a nadrágkultúrában a farmer anyag, valamint a farmernadrág megjelenése. Először kizárólag munkásruhaként használták, majd a 20. század második felében lett a divat meghatározó eleme, azóta pedig vélhetően a legelterjedtebb nadráganyag. 

Milyen anyagból készülnek nadrágok?

Hagyományos Pamut: Ezt a gyapotból készülő anyagot évszázadok óta használja az emberiség. Határozottan bőr,- és emberbarát tulajdonságokkal rendelkezik, ami miatt könnyedén tudott a legszélesebb körben használt ruházati alapanyag. Kiváló nedvszívó képessége mellett szinte tökéletes szellőzést biztosít viselőjének, ami egészségügyi szempontból is kimondottan fontos. Emellett szakítószilárdsága megfelelő ahhoz, hogy nadrágokat készítsenek belőle. 

Flanel: A pamut textíliák családjának egyik legismertebb tagja a flanel. Az elkészült pamuton végzett utólagos munkafolyamat során egy felületi szálréteget hoznak létre, extra hőtartó képességet adva a szövetnek, valamint jellegzetes, egyedi megjelenést.

(Len)vászon: Az eredetileg teljes mértékben lenből készült szövettípust ma már általában kevert szövetből készítik. A farmer után/mellett a legelterjedtebb anyag amiből nadrágot készítenek. Előnye, hogy rengeteg színben lehet elkészíteni, míg a farmer jellemzően kék színű, vagy annak valamelyik árnyalata. Vékony, jól szellőző anyag, amely a nyári hónapokban nagy segítség lehet azok számára akik munkakörük miatt, kénytelenek hosszúnadrágban járni.

Sztreccs: Ez a rugalmas és nagy szakítószilárdságot, speciális, erre kiképzett anyagból készítik. Szinte ráolvad a bőrre, ezzel biztosít kényelmet viselőjének a különféle mozgások végzésekkor. Ezzel együtt rugalmas, így a szűk, tapadós fazon nem párosul bezártságérzettel vagy szorongással. Sportruházatok, valamint nem hétköznapi igénybevételekhez szánt ruhadarabok készülnek belőle. 

Farmer: Legnépszerűbb nadrágalapanyag. Köszönhetően a 20. század végi farmer-láznak, néhány év leforgása alatt vált a munkásság viseletéből alapvető ruhadarabbá. Sávolykötésű pamutszállal készül melyet utólag színeznek (általában kékre). Kényelmes mindennapi viseletet biztosít és trendi, divatos megjelenést. Ismertetőjele a farmerból készült nadrágoknak a szegecs, illetve a jobb hátsó részén lévő négyszögletű címke. 

 

Milyen alkalmakra, milyen nadrágot válasszunk?

Házon kívüli mindennapok: Hétköznapi viseletre olyan anyagú és stílusú farmert válasszunk, ami megfelel az adott közeg standardjének, emellett kényelmesen érezzük benne magunkat, hiszen valószínűleg hosszú órákon kereszült rajtunk lesz. Vászon, farmer nadrágok a legmegfelelőbbek erre a célra. Népszerű darabok, amiket mindenki előszerettel hord.

Sport: Testmozgás ajánlott anyag mindenképpen a pamut, vagy a sztreccs. A mai, edzésre tervezett sztreccs ruhadarabok úgy készültek, hogy képesek legyenek a megfelelő légáteresztésre és nedvszívásra. A pamut hasonló képességiet szinte mindenki ismeri, így nem szükséges tovább ecsetelnünk előnyeit.

Otthonra: Kényelmes, komfortos darabokat válasszunk otthoni pihenésünk alkalmára. Melegítőnadrágok, vagy hasonló szabad mozgást lehetővé tevő darabot válasszunk. Bőrünk egészsége, érzete a legfontosabb szempont ilyenkor, hiszen el vagyunk takarva a külvilág elől, így a stílus elhanyagolható a kényelemmel szemben. Válasszunk egy kedves mackóalsót, és indulhat a pihenés!

Nadrágjainkat olyan márkákból állítottuk össze mint a Puma, Bellissima, Triumph vagy Sloggi!