0item(s)

Jelenleg még üres a bevásárlókosarad.

BELÉPÉS A FIÓKBA

KOSÁR

PÉNZTÁRKijelentkezés

Pontosítsd találatod
Milyen méretűt szeretnél?
 1. 36
 2. 38
 3. 40
 4. 42
 5. 44
 6. 46
 7. 48
 8. 50
 9. 52
 10. 54
 11. S
 12. M
 13. L
 14. XL
 15. XXL

Product was successfully added to your shopping cart.

Garbó

A garbó igazán praktikus és látványos megoldást kínál a hideg napokban felsőtested és nyakad melegen tartására. Emellett az egyik leglazább formális viselet, köszönhetően többek között Steve Jobsnak. Itt az idő, hogy Te is beszerezz párat!

10 termék az oldalon:

10 db

10 db

Az elnevezés:

A garbó eredetileg a hosszú ujjú, rendszerint vastag, kötött pulóvereket jelölte, amik kerek nyakkivágással és olyan visszahajtható henger-szerű magas gallérral rendelkeztek, melyeket gombbal lehetett lezárni. Ma már, anyaguktól függetlenül a magas, visszahajtható nyakkal ellátott felsők gyűjtőneve, sőt a garbó-nyak is önálló közkedvelt kifejezéssé nőtte ki magát. Érdekesség, hogy Angliában polónyakúnak az USA-ban pedig teknőcnyakúnak hívják az ilyen kialakítással rendelkező felsőket.

Mi, magyarok a garbó nevet Greta Garbo, svéd származású, amerikai színésznőnek köszönhetjük, aki előszeretettel viselte a magánéletben és a filmvásznon egyaránt. A magas nyakú púlóver kiemelte különleges arcvonásait és hosszú szempilláját.

A kezdetektől napjainkig:

Nem is gondolnánk de a garbó valójában férfiak által használt ruhadarabként kezdte pályafutását. Eredete nem tisztázott, de egyes források már a 15. századból is megemlítéseket tesznek úgynevezett ál-garbónyakú felsőkről, melyek magasított, csőszerű nyakának visszahajtása a nyakkivágáshoz volt erősítve. A 19. Században már a hokisok és biciklisták közkedvelt téli sportruházata volt. A divatban végül a 20. Században vert gyökereket köszönhetően a matrózoknak. Bár ők nem azért viselték, hogy jól mutassanak benne, hanem mert igen praktikusnak bizonyult a hideg, szeles fedélzeten. Az emberi test hőjének nagy részét a végtagokon, a nyakon és a fejen adja le, ezzel a ruhadarabbal pedig sikerült egyszerre két kritikus pontos is egyszerre lefedniük.

Innentől kezdve nem volt megállás és a garbó a 40-es években a filmcsillagok, az 50-es években pedig a művészek, filozófusok kötelező ruhadarabjává vált. Még öltözködési stílusirányzatok is alakultak ki kifejezetten erre a ruhadarabra alapozva. Később a hagyományos formális öltözködés ( öltöny,nyakkendő) ellen való lázadás jelképe és alternatívája volt.

Napjainkban újabb reneszánszát éli és valószínűleg még jó darabig nem is fog kimenni a divatból. A garbó amelett, hogy igazán praktikus és remekül véd a hideg ellen gyakorlatilag mindenhez passzol. A megfelelő vastagságot és szabást eltalálva sugározhat, komoly, letisztult, szexi, hóbortos de még modern vagy éppen retro érzést is.