62/552-507   Hol tart a
rendelésem?
0item(s)

Jelenleg még üres a bevásárlókosarad.

BELÉPÉS A FIÓKBA

KOSÁR

PÉNZTÁRKijelentkezés

Pontosítsd találatod
Milyen méretűt szeretnél?
 1. 36
 2. 38
 3. 40
 4. 42
 5. 44
 6. 46
 7. 48
 8. 50
 9. 52
 10. 54
 11. 56
 12. S
 13. M
 14. L
 15. XL
 16. XXL

Product was successfully added to your shopping cart.

Garbó

A garbó igazán praktikus és látványos megoldást kínál a hideg napokban felsőtested és nyakad melegen tartására. Emellett az egyik leglazább formális viselet, köszönhetően többek között Steve Jobsnak. Itt az idő, hogy Te is beszerezz párat!

11 termék az oldalon:

11 db

11 db

Az elnevezés:

A garbó eredetileg a hosszú ujjú, rendszerint vastag, kötött pulóvereket jelölte, amik kerek nyakkivágással és olyan visszahajtható henger-szerű magas gallérral rendelkeztek, melyeket gombbal lehetett lezárni. Ma már, anyaguktól függetlenül a magas, visszahajtható nyakkal ellátott felsők gyűjtőneve, sőt a garbó-nyak is önálló közkedvelt kifejezéssé nőtte ki magát. Érdekesség, hogy Angliában polónyakúnak az USA-ban pedig teknőcnyakúnak hívják az ilyen kialakítással rendelkező felsőket.

Mi, magyarok a garbó nevet Greta Garbo, svéd származású, amerikai színésznőnek köszönhetjük, aki előszeretettel viselte a magánéletben és a filmvásznon egyaránt. A magas nyakú púlóver kiemelte különleges arcvonásait és hosszú szempilláját.

A kezdetektől napjainkig:

Nem is gondolnánk de a garbó valójában férfiak által használt ruhadarabként kezdte pályafutását. Eredete nem tisztázott, de egyes források már a 15. századból is megemlítéseket tesznek úgynevezett ál-garbónyakú felsőkről, melyek magasított, csőszerű nyakának visszahajtása a nyakkivágáshoz volt erősítve. A 19. Században már a hokisok és biciklisták közkedvelt téli sportruházata volt. A divatban végül a 20. Században vert gyökereket köszönhetően a matrózoknak. Bár ők nem azért viselték, hogy jól mutassanak benne, hanem mert igen praktikusnak bizonyult a hideg, szeles fedélzeten. Az emberi test hőjének nagy részét a végtagokon, a nyakon és a fejen adja le, ezzel a ruhadarabbal pedig sikerült egyszerre két kritikus pontos is egyszerre lefedniük.

Innentől kezdve nem volt megállás és a garbó a 40-es években a filmcsillagok, az 50-es években pedig a művészek, filozófusok kötelező ruhadarabjává vált. Még öltözködési stílusirányzatok is alakultak ki kifejezetten erre a ruhadarabra alapozva. Később a hagyományos formális öltözködés ( öltöny,nyakkendő) ellen való lázadás jelképe és alternatívája volt.

Napjainkban újabb reneszánszát éli és valószínűleg még jó darabig nem is fog kimenni a divatból. A garbó amelett, hogy igazán praktikus és remekül véd a hideg ellen gyakorlatilag mindenhez passzol. A megfelelő vastagságot és szabást eltalálva sugározhat, komoly, letisztult, szexi, hóbortos de még modern vagy éppen retro érzést is.